Tack och hej för Bagisbloggen!

Det har gått över åtta år sedan jag skrev det första inlägget på Bagisbloggen. En programförklaring där jag berättade varför Bagarmossen förtjänade en blogg. Det hände ju så mycket bra i Bagis, men de få gånger Bagis uppmärksammades i media var det tråkiga nyheter som upplopp och brända bilar.

Det har hänt en del sedan dess. Idag är det till exempel inte så ovanligt att det skrivs något trevligt om Bagarmossen, till och med i riksmedia. Och istället för en gratis lokaltidning som mest fyllde tidningen med polisrapporter har vi nu två gratis lokaltidningar med reportrar som gör en hel del lokala reportage.  

Något har hänt med Bagis skamfilade rykte. 2012 skrevs det i DN att Bagarmossen är Stockholms Portlandia… och året därpå berättar Josefin Craaford (som då flyttat till Riksrådsvägen) i lokaltidningen att hon bor ”Mellan Enskede och Bagarmossen. Fast jag säger att jag bor i Bagis.”

2012 hade Bagisbloggen tagit rejäl fart. Här uppmärksammad av Stockholmshem. (foto: Stockholmshem)

Vi har fått många institutioner och traditioner. Utomhusbio. Megaloppis. Bagisloppet. Det grymt misskötta Folkets Hus har fått ny styrelse och en imponerande omstart. Bagishuset har blivit ett bra häng för många kids. Bagisodlarna har gjort Bagis grönare. Brevbäraren Påls japanska trädgård förvaltas av en engagerad förening. Ett minst lika engagerat gäng driver Bagarmossens Cykelkök som kickades igång av entusiasten Otto häromåret. Bagarmossens centrum har fått nytt liv tack vare engagerade entreprenörer. Först ut var Mia som strax efter att hon sagt att hon skulle börja skriva för Bagisbloggen istället köpte Peppes nedlagda kafé och skapade Lilla Bagis. Med sitt kafé visade hon att ett nystartat fik faktiskt kan baka fikat på plats, men också att det i Bagis går att såga bort järngallren från fönstren och lita på att bagisborna inte krossar rutorna. Blomsteraffären gick från en ganska risig tillvaro, till nya ägaren Lena, som med Blommor4u och nystart av företagarföreningen fick Bagarmossens centrum att blomstra. Och nu kröns det hela med att Bagarmossen äntligen får en matfokuserad restaurang: Centan.

Och det finns inte bara verksamhet i centrum. Ett stenkast bort, längs cykelvägen startade Elizabeth (även hon Bagisbloggskribent) vintagebutiken Amano. Dragspelsentusiasten Magne har sin dragspelsverkstad Söders dragspel, Måns lådcykelfabriken Gamla Enskede Lådcyklar och mitt emot vårdcentralen hittar vi Bagarmossens Resilience Centre där Susanna och kollegor jobbar med att från ett lokalt perspektiv rädda världen.

Det händer en hel del i Bagis. Det bubblar och kokar av entusiasm, kraft och nya idéer.

Bagarmossen är människorna som bor här och utöver de jag nämnt här finns det hundratals  superengagerade och engagerande Bagisbor. Många av dem har återkommit med tips till Bagisbloggen och några har också skrivit för bloggen.

Jag vill tacka er alla för den här tiden! Bagisbloggen läggs nu på is.

Den kommer ligga kvar som ett arkiv fyllt med bagis-kunskap som med tiden blir allt mindre aktuell. Men kanske kan en och annan inflyttad Bagisbo hitta guiden till pulkabackarna och badplatserna, och kanske kan tipsen om midsommarfirande och valborgsfirande gälla ett tag till (traditionerna håller ju än så länge stången).

Vi ses i Bagis!
(kanske på någon av våra 9 boulebanor? 😉

/Anders

PS. Att jag lägger Bagisbloggen på is innebär också att jag slutar uppdatera Bagiskalendern (om det är någon som vill förvalta den är det bara att hojta). Jag planerar också att hålla mig borta från Bagisbloggens Facebook, Instagram och Twitter-konton 😉  Men avfölj inte. Vem vet vad som händer. Kanske någon tar på sig att uppdatera dessa kanaler?

PSS. I det här Facebook-inlägget tackar jag lite olika människor som betytt lite extra för bloggen >>

Du som vill ha koll på Bagis framöver. Här är några tips:

Facebookgruppen Bagis! Här skrivs det en hel del. (kolla gärna in fler tips om Facebooksidor här)

-Våra lokaltidningar Mitt-i-tidningen och Hammarby-Skarpnäck.

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...