Därför drar jag igång bagisbloggen

I juli firar jag två år som bagisbo. Innan bodde jag i Solna, innan dess Sundbyberg, Hökarängen, Söder, Bredäng, Hägersten och Abrahamsberg. Åtta platser på tio år, och ingen av dem klår på någotvis Bagarmossen. Visst har Sumpan sin charm, visst hade Doktor Kosmos skivsläpparfest på pizzerian i Bredäng och visst var det härligt med Hagaparken runt knuten i Solna (och tänk vad nära hem från krogen när man bodde i Bofils båge)… men aldrig har jag känt sådan lust att umgås med mina grannar som i Bagis. Här bor en massa kreativa människor, vilket föder och göder en massa kreativitet. I min ”privata” blogg Bakelit.com har jag redan tidigare myntat begreppet Bohemian Bagarmossen, och även om det är lite corny (har alltid tyckt det är lite larvigt med SoFo) så fångar det lite av känslan. Många jag träffat här har beskrivit det som Södermalm för 15-20 år sedan, innan det stod dyra sportbilar parkerade i vart och vartannat gathörn.

Men Bagarmossen är inte Söder. Här finns så mycket mer. Läser man mäklarannonserna framhävs ofta närheten till Nackareservatet. Och tro mig, det är faktiskt inte bara en mäklarklyscha. Det är häftigt att bara ett stenkast bort ha ett gigantiskt naturområde med badsjöar, cykelvägar, stigar, svampar, bär och livs levande djur… Jag har aldrig varit en frilufsis, men som Bagisbo är det lätt att trilla dit.

För mig är arkitekturen i Bagis viktig. Som pappaledig har jag knallat runt i Bagarmossen och gång på gång fascinerats över de smarta gårdslösningarna och de oändliga variationerna av samma formelement. Den del av Bagarmossen som kallas ”Gamla Bagarmossen” är byggd på 50-talet och var på sin tid himmelriket för så kallade barnrikefamiljer. Smart planerade lägenheter med trevliga bilfria innergårdar. Idag är det också ett himmelrike för barnfamiljer även om vi idag tycker det är trångt att bo två-tre barn plus vuxna i en tvåa. Arkitekturen kompletteras med härliga 50-åriga lövträd och tallar som gör Bagis extra vackert under sommaren och hösten.

Jag lär återkomma till det här med arkitektur (allt från mindre charmiga loftgångshus från 60-talet till 2000-talets olika nybyggen). Det här kommer som sagt bli en blogg som handlar om det mesta som rör Bagis. Och med detta inlägg gör jag en tjyvstart. Formen är nämligen ännu inte satt (det nuvarande temat är inte ens på svenska) och jag har ännu inte bestämt alla funktioner.

Men nu vet ni att den finns och om ni vill bidra med information är det bara att skriva en kommentar härnedan. Kanske kommer bloggen med tiden rentav bli en gruppblogg med flera skribenter.

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...