Guide: Här är Facebookgrupperna för oss i Bagarmossen

Man må tycka vad man vill om Facebook, men onekligen har den amerikanska communityjätten skapat verktyg som faktiskt gör att folk med liknande intressen kan komma närmare varandra. Bagisbloggen har tidigare tipsat om Facebookgrupper skapade av Bagisbor för Bagisbor, men här är en guide som vi kommer att uppdatera kontinuerligt. Och glöm förresten inte att gilla Bagisbloggen på Facebook 😉 Det är ett bra sätt att hålla Bagiskoll!
www.facebook.com/bagisbloggen

 

Bagis

För dig som vill snacka med bagisbor:
Facebookgruppen BAGIS! 

Så här beskrivs Bagarmossens största bagisinriktade Facebookgrupp:

Gruppen för oss som bor i Bagis eller kanske granne med Bagis.
Eller har varit i Bagarmossen eller ska till Bagarmossen och undrar över något.
Den här gruppen är till för tips, information, frågor, opinionsbildning, efterlysningar, lån, kärlekshälsningar – ja allt som rör Bagis och vi som bor här.
Vi hjälps åt att hålla en god ton och komma ihåg att det sitter en människa på andra sidan skärmen. Inlägg som admin bedömer som kränkande på ett diskriminerande sätt – alltså sexistiska, homofobiska, rasistiska osv tas bort.
Det här är ingen köp- och säljgrupp, vi raderar annonser. Om du vill köpa och sälja finns en utmärkt köp och sälj grupp – Bagarmossens secondhand, Fynda Hos Grannen: https://www.facebook.com/groups/359775627417048/
Lokala företagare får gärna göra inlägg, men inte för ofta. En gång i månaden är ett bra riktmärke.
Den här gruppen är allas, bjud in vemhelst du känner platsar!
/Ana och Victoria

Läs gärna Bagisbloggens intervju med Ana som startade gruppen. 

Fantastiska grannar   Bagarmossen

För dig som vill hjälpa grannen:
Fantastiska grannar – Bagarmossen

En av Facebooks finaste grupper beskrivs av grundaren Ellinor Wärholm så här:

Denna grupp är till för att vi som bor nära varandra skall veta om det och göra det bästa utav det. Vill du låna ett strykjärn, ha någon att se kvällsfilmen med, dela på ett inköp av en dammsugare, bli av med en möbel, lagat för mycket middag och vill gärna bjuda någon?
Ibland behöver man låna något eller bara hänga med någon och har inte tid eller lust att planera in ett sådant möte – utnyttja grannsämjan, lär känna dina grannar och var spontan! Hurra för bagis!
Kommersiell annonsering undanbedes! Denna grupp bygger på solidaritet. Tjänster och gentjänster.

polishelikopter_bagarmossen-

NY 2015!
För dig som undrar…
Varför flyger det en polishelikopter över Bagarmossen?

Så fort det hovrar en helikopter över Bagarmossen är det alltid någon som kastar sig in på Facebookgruppen BAGIS! och skriver: ”Varför flyger det en polishelikopter över Bagarmossen?”.
Lite tjatigt kan man tycka. Så varför inte skapa en egen grupp om det? Det gjorde Mats Nilsson och just nu har gruppen 78 medlemmar som hajjar till så fort ett rotorblad korsar Bagis luftrum.

 

Bagarmossens Secondhand  Fynda Hos Grannen

För dig som vill köpa och sälja begagnat lokalt:
Bagarmossen Second hand – fynda hos grannen

En köp-och-sälj-sida som modereras av Martina, Maria och Johanna. Gruppen är sluten vilket innebär att alla medlemmar måste godkännas innan de släpps in. Här är det som gäller (utöver en massa regler för annonsering som du kan läsa själv om i gruppen):

Hos oss som privatperson kan du byta, buda, sälja, skänka, efterlysa och tipsa om loppisar!
Sakerna som annonseras om bör finnas i Bagarmossen eller på gångavstånd från Bagarmossen.

Bortskänkes

För dig som vill ge bort, gratis:
Bortskänkes Bagarmossen

Jovisst finns en grupp för oss som inte tycker det är lönt att ta betalt för sina gamla pinaler. Skänk bort dem via den här gruppen!

bagis_barn

För dig som vill sälja/köpa/byta barnprylar/kläder:
Glada Barn i Bagis!

Som komplement till övriga secondhand-grupper på Facebook finns denna Bagis-grupp för dig med barn som vill avyttra barnpryttlar.

 

bostadsbyte

För dig som vill byta hyresrätt i Bagarmossen:
Bagarmossens bostadsbyte

En Facebooksida för de bagisbor med hyresrätt som gärna vill bo kvar i Bagarmossen men behöver större, mindre eller annan hyresrätt.

Spring i Bagarmossen

NY 2015!
För dig som vill vara trygg i joggingspåret:
Spring i Bagarmossen

Tanken med den här gruppen är att du lätt ska hitta någon att springa med i Bagarmossen med omnejd. För att få hjälp med peppen, känna lite trygghet i spåret, ha någon att tävla mot eller kanske för att träffa nya kompisar. Du kommer att bli inbjuden till ”organiserade löprundor” men du kan precis lika gärna bestämma tid och plats själv med folk du hittar här. Och blir det feeling kan det hända att det dyker upp träningstips, inspiratiosvideos och såna grejer också.

Jag som skriver det här heter Jörgen Kjellgren och bor på Lagavägen med fru och två barn.

Läs gärna en av lokaltidningarnas intervju med Jörgen >>

kattvakter_i_bagis

För dig som behöver kattvakt eller vill vara kattvakt:
Kattvakter i Bagis

”En grupp för kattägare i Bagis som behöver kattvakt ibland. Här hjälps vi åt att lösa kattpusslet. Ingen betalning utan vi hjälper varandra, en liten present är okej! Ansök om medlemskap om du har behov av kattvakt och kan tänka dig att vara kattvakt. Har du ingen katt men älskar katter? Då är du också välkommen till gruppen!”

 

bortsprungna_katter

För dig som hittat en katt som verkar vilse:
Kolla in gruppen Bortsprungna/upphittade katter i Bagarmossen

Klart det finns en grupp helt ägnad katter och just den här är specifikt till för att efterlysna bortsprunga katter eller berätta om katter som man hittat som verkar vilse.

 

1  Bagarmossens Cykelkök

NY 2015:
För dig som gillar och vill mecka med cyklar:
Bagarmossens cykelkök

Strax innan sommmaren startade föreningen Bagarmossens cykelkök som håller på att dra igång ett cykelkök i Bagsi.
I väntan på att cykelköket öppnar kan du gärna gilla Cykelkökets sida på Facebook som också ’är föreningens primära kommunikationskanal >>

bradspel
För dig som gillar att spela brädspel:
Brädspel i Bagarmossen

Gillar du att spela avancerade brädspel? I den här gruppen samlas liksinnande och anordnar spelträffar mm.

1  Bagarmossens biblioteks vänner

Ny 2015:
För dig som gillar Bagarmossens bibliotek:
Bagarmossens biblioteks vänner

Bagarmossens biblioteks vänföreningen bildades vårvintern 2015. Gilla sidan och få lite koll på vad föreningen hittar på och vad som händer på biblioteket.

Filmkluster-Bagarmossen

För dig som jobbar med film:
Filmkluster Bagarmossen

Så här beskrivs denna grupp:

”Filmkluster Bagarmossen – Skapad med bakgrunden att samla alla filmarbetare som bor i Bagarmossen med omnejd under ett tak i en grupp. Men även närliggande branscher inom kulturområdet välkomnas självklart. Syftet är att dels kartlägga vilka vi är som bor här och jobbar i samma bransch. Men också att kunna ta hjälp och dra nytta av varandra på olika sätt. Så ta en sekund och fundera över vem du känner som bor i Bagarmossen och jobbar med film eller närliggande bransch och bjud in dem till denna grupp.”

bbak-

För dig som är konstnär:
BBAK /Bagarmossens bästa ateljékollektiv

Okej, kanske främst en grupp för de som är med i kollektivet. Men det är öppet och här kommunicerar många konstnärer i Bagis med varandra.

barndisco

För dig med barn som gillar att dansa disco:
Bagis barndisco

”Bagis barndisco, för musikälskare under 6 år och deras vänner!”

 

alltomexploatering

För dig som vill hålla koll på eller är skeptisk mot exploateringsplanerna i Bagarmossen:
Allt om exploateringen av Bagarmossen-Skarpnäck

Det planeras för upp till 2500 bostäder i området Bagarmossen-Skarpnäck. På denna sida postas information om vad som händer i frågan, ofta med en exploateringskritisk vinkel, men sidan är även intressant för de som är mer positivt inställda till planerna.


Där tog guiden slut. Det finns en hel del andra sidor skapade i Bagarmossen. De flesta av dessa har valts bort för att de antingen är små, inte har varit aktiva på väldigt länge eller företräder ett begränsat särintresse (såsom föräldragrupper). Skriv gärna en kommentar om du saknar en Facebookgrupp/community som du tycker borde platsa.

(guide uppdaterad 28/10-2015)

 

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.