Bagarmossen ställer upp: 54 personer betalade copyrightinkassofirmas tvivelaktiga krav

Bagisbloggen ligger som bekant på is sedan några år tillbaka. Men den hålls vid liv, webbhotellet betalas och fortfarande uppdaterar jag då och då Instagram och Facebook med tips från Bagarmossen. Men mest av allt är det ett arkiv där en del artiklar fortfarande uppskattas och får trafik (så som exempelvis högaktuella pulkabacksguiden). En artikel som inte fått särskilt mycket uppmärksamhet de senaste åren är tipsartikeln om Bergholmstorpets författarsamtal där Bagisförfattarna Athena Farrokhzad och Sven-Olov Karlsson deltog. Kanske inte så konstigt eftersom samtalet ägde rum den 20 februari 2014 och därmed känns väldigt passé. Någon som läste artikeln var dock en robot från det danska företaget Copyright Agent vars affärsidé är att utifrån nyhetsbyrån TT:s bildarkiv leta efter olovlig användning av deras bilder. När roboten hittat en bild och det konstaterats att sajten som publicerats troligtvis inte har en betald licens till TT skickar man ut ett utförligt hotbrev där man ber personen som ligger bakom sajten att radera bilden. Gott så, men man tar det ett steg längre: Man kräver en licenskostnad, en kompensationspeng och så betalning för utebliven byline om det saknas en sådan. I det här fallet 2850 kronor.

Eftersom jag själv har jobbat professionellt som journalist och har varit fackligt förtroendevald (Svenska journalistförbundet) vågar jag påstå att jag har ganska bra koll på upphovsrätten. Därför var jag lite förvånad när jag fick detta kravbrev. Men tydligen hade jag utan att själv varit medveten om det begått ett upphovsrättsbrott. Här är artikeln och bilden:

Fotobyline: En skärmdump av ett borttaget inlägg innehållandes ett collage skapat av Emilie Bergman från föreningen som driver Bergholmstorpet. Bilden av Sven-Olov Karlsson är från förlaget. Tyvärr används inte bilden längre och Sven-Olov minns inte fotograf. Bredvid ser vi en pixellerad Athena Farrokhzad (originalbilden ägs tydligen av TT). Vem som fotograferat den har inte TT:s copyrightbyrå Copyright Agent inte berättat) och plattan i mitten är skapad av Emile Bergman. Skärmdump och pixellering utfördes av Anders Engström.

Som ni ser rör det sig om ett collage som Bergholmstorpet gjort till en av sina författarsamtal. De har tagit en bild av Sven-Olov och en av Athena (ovan pixelerad) och klämt in sin logga mellan. Normalt, berättar Emilie Bergman (som gör Bergholmstorpets affischer) brukar de ha stenkoll på bilderna. Dessa kommer vanligtvis från bokförlaget. I det här fallet hittar hon dock inte konversationen kring affischen/bilden, och kanske är det så att någon olyckligtvis lånat en bild på Athena och lagt ihop med den från Sven-Olov.
Min poäng här var att jag inte hade någon som helst anledning att tro att bilden inte var ok. Jag bor ju till och med granne med de två författarna, och det var inte omöjligt att bilderna knäppts av dem själva eller en kompis.

Det här påpekade jag för Copyright Agent som skickade mig detta svar:

Utgångspunkten i upphovsrättslagen är att allt litterärt eller konstnärligt material är skyddat av lagens bestämmelser, jf. 1 §. På grund av detta är den ansvariga personen skyldig att undersöka detta innan materialet används. Innan någon form av publicering sker ska det därför säkerställas att det finns en giltig licens som omfattar upphovsrättslagen. I Sverige är upphovsrätten en automatisk rättighet, vilket innebär att det inte finns något krav på att verket ska vara märkt med indikationer på att det är skyddat. 
För att en bild ska vara delad/länkad krävs det att bilden i sig är en länk. Det vill säga, att när man trycker på bilden kopplas man vidare till ursprungskällan. Då bilden inte var en sådan länkning är publiceringen en överträdelse av upphovsrätten. 
TT Nyhetsbyrån och fotografen som tagit bilden innehar ekonomiska och ideella rättigheter för bilden. När dessa kränks, i form av otillåten användning, har parterna rätt till kompensation enligt upphovsrättslagen. Vänligen notera att rättighetsinnehavaren har uteslutande rätt till att bland annat framställa och distribuera sitt material. Det krävs därför alltid ett avtal med den faktiska rättighetsinnehavaren före användning av materialet. I detta fall är det TT Nyhetsbyrån som är rättighetsinnehavaren och ett godkännande för publicering kan således endast komma ifrån dem. 
Med bakgrund mot detta är kravet fortsatt upprätthållet och vi kan inte stryka det. Återkom gärna om du har några frågor eller dokumentation på en licens!

Fick inget svar på ytterligare invändningar under måndagen och börja inse att det här företaget nog inte kommer att vika sig en tum. Copyright Agents affärsidé är att dra in pengar, och att resonera med dem verkar inte vara grejen. Till saken hör att kravbrevet daterats till 7 januari, hamnade i min brevlåda den 18 januari och enligt brevet hade jag från 7 januari två veckor på mig att betala, sen inkasso… Det är alltså bara några dagar kvar till deadline… jag måste få in cash.
Vad göra? Jag vänder mig så klart till alla underbara Bagarmossenbor! Ett inlägg på Bagisbloggens Facebooksida, och ett inlägg i gruppen Bagis! och bollen är i rullning. Här ser ni bilden jag delade (med utsuddat nummer (så ingen lockas skicka in mer pengar)):

Bagarmossens hjältar!

På två timmar hade insamlingen dragit in 3800 kronor i Swish och alltså överskridit fakturan med 1000 kronor. Jag uppdaterade Facebookposterna för att avstanna Swishflödet och det hela landade på 4075 kronor från 54 generösa individer.
När jag betalt de 2850 kronor i böter blir det alltså 1225 kronor över, och precis som utlovat ska dessa betalas till Läkare utan gränser (kommer att uppdatera med bild på kvitto innan veckans slut).

Jag utlovade också att skriva upp namnen på alla som skänkt pengar i Bagisbloggen Hall of Fame och bad också folk skriva detta när de swishade. En hörsammade uppmaningen direkt, två har tillkommit senare och fyra ville vara anonyma.
Så hittills vågar jag bara (av gdpr-skäl) hylla tre personer här (ni andra som vill vara med får gärna höra av sig!)
Tack:
Andrzej Olkiewicz!

Anita Santesson!
Kajsa Gordan!
+ 51 ytterligare Bagisbor!

Okej jag vågar nog namnge en till. Bagisförfattaren Athena Farrokhzad är ju redan namngiven här. Tack för att du också bidrog att betala böterna för användandet av en bild på dig!

Och ett stort tack till Copyright Agent: “Working for a cleaner Internet”. Ni gör verkligen världen så mycket bättre. Eller gör ni det? Jag ger er en chans:
Om ni stryker ert krav de närmaste dagarna så kan jag skänka hela summan till Läkare utan gränser.
Deal?

UPPDATERING 1: Tisdag 19 januari:

Innan jag han skicka över artikeln till Copyright Agent såg jag att det kommit ett nytt mejl från dem:

Oavsett om Bergholmstorpet har licens eller ej till bilden, så ger detta inte dig rätt att publicera den. Som tidigare nämnt så har upphovsmannen ensamrätt till sitt verk vilket innebär att det endast är upphovsmannen som kan godkänna en publicering av hens bildmaterial. Du har ett eget ansvar i att vara informerad om svensk lag och undersökning av upphovsrätten till en bild innan du lägger upp den. Vi vill även tillägga att personen på bilden inte har några rättigheter till den, utan det är alltid fotografen eller bildbyrån som tagit bilden som äger rättigheterna.</p><p>Vi vill uppmärksamma dig på att kravet du mottagit är ett redaktionellt krav och är således baserat på licenspriset för en bild avsedd för redaktionell bruk, inte kommersiellt. Vi kommer däremot erbjuda att reducera kravbeloppet till enbart licenspriset för bilden. Licenspriset är 950kr och är det belopp bilden kostat om du köpt en giltig licens före publicering. Vi har bifogat en faktura på detta belopp och skickar en bekräftelse när vi mottagit betalning.

Tack för reduceringen, och jag kommer att betala, men är faktiskt inte övertygad om att Copyright Agent hade vunnit om de hade tagit det till domstol. Och om det ens orkat göra det för en enda bild i ett collage i en artikel med kanske 50 läsningar…

Imorgon betalar jag 950 kronor till Copyright Agent och 3125 kronor till Läkare utan gränser.

UPPDATERING 2: Onsdag 20 januari:

På tisdagen skickade jag följande mejl till Copyright Agent:

Hej!
Tack för att ni sänkt kravet till 950 kronor. Jag är faktiskt inte helt övertygad om att ni har rätt, och tveksam till att det skulle klara en prövning eftersom bloggen tjänat noll kronor på användningen av bilden.
Men jag tänker inte konstra. Imorgon sätter jag in pengarna. Bagarmossenborna har skramlat ihop till detta och pengar som blir över kommer gå till Läkare utan gränser. Om ni känner ett styng av dåligt samvete kan ni göra det också. Kanske 950 kronor?

Idag fick jag svaret från Copyright Agents handläggare:

Upphovsrätten gäller oavsett om man tjänat pengar på användingen av bilden eller ej. Detta påverkar endast beloppet av kravet, vilket är anledningen till att ni mottagit ett redaktionellt betalningskrav. Bilden är inte gratis att använda och priset för använding är 950kr. Vi har således sänkt beloppet till vad bilden kostar och begär inte ytterligare ersättning för överträdelsen, vilket upphovsmannen har rätt att göra. Precis som att man blir betalningskyldig om man sätter sig på ett tåg utan biljett, eller tar produkter från en butik utan att betala, blir man ersättningskyldig om man använder sig av bildmaterial utan tillåtelse. Fotografer får betalt för sitt arbete via bildlicenser och när bilder sprids över nätet utan köp av licens, får fotografen inte betalt för sitt arbete. Vi arbetar för ett rättvist internet där fotografer ska få den ersättning de har rätt till för utfört arbete.

Vi skickar en bekräftelse när vi mottagit betalning. Återkom gärna om du har några frågor!

Så nu har jag betalt in 950 kronor till Copyright Agent och skickat in 3125 kronor till Läkare utan gränser.
Kul att merparten av de insamlade pengarna kommer till nytta!

Här en kvittens på gåvan:

Det var nog min sista uppdatering!

Tack alla Bagisbor som ställde upp. Bagarmossen är bäst!

Och man blir lite sugen på att dra igång Bagisbloggen igen… 🙂

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.