Vad är bra och dåligt med Bagarmossens centrum? Tyck till!

Att Bagarmossen är fantastiskt är vi många som kan skriva under på. Men mycket kan också bli bättre. Bagisbloggen har fått mycket mejl från folk genom åren som har haft synpunkter på Bagarmossens centrum. Dels känner sig många otrygga, dels upplever folk att det saknas verksamhet. Framförallt har många efterlyst ett riktigt bra café (och att då nämna Pepes, kyrkans och sushi-caféet verkar inte hjälpa).

Bagisbloggen vill vara med och ändra på det här och kommer att återvända till detta åtskilliga gånger under året som kommer. Här är första inlägget i serien ”Bagislyftet”:

Vad är bra och dåligt med
Bagarmossen centrums arkitektur?

I början av 90-talet förändrades Bagarmossens centrum radikalt. Tunnelbanan grävdes ner under jord och ett nytt stationshus byggdes och blev klart 1994. Nästan tio år senare 2003 gjordes det övre torget om av arkitektbyrån NoD. Dessutom fick vi Dan Wolgers skulptur som brukar kallas ”marsipantårtan” men som Dan Wolgers själv enligt en intervju vill kalla ”Stortusan”. (Det går också att läsa NoDs beskrivning av projektet här >>)

Enligt samma intervju (tidningen Arkitekten), säger arkitekt Johan Paju, på Nod att tanken med deras omgestaltning av torget var:

Att få tillbaka livet till torget … Det går inte att bygga bort sociala problem, men man kan uppmuntra till möten, skapa en tryggare plats som fungerar bättre och är vackrare. Man måste locka folk att stanna till på torget och göra det möjligt.

Peter Santesson och Marcus Axelsson, arkitekter och bagisborOch här är vi nu 8 år senare, och kan konstatera att de flesta människor bara går förbi torget till och från sina hem. Bagisborna och arkitekterna  Peter Santesson och Marcus Axelsson (se bilden) har grunnat på det här en hel del. De tycker att centrum ska byggas om, och de har idéer. Men innan de går vidare med idéerna vill de veta vad andra tycker.

Här kommer ni in.

Vad tycker ni är bra och dåligt i Bagarmossens centrum. Vad skulle du vilja ändra?
Skriv vad du vill. Undertecknad lovar också leverera sina tankar i kommentarsfältet.

Ordet är fritt!

OBS! Ni som inte tycker det är kul att skriva vad ni tycker i kommentarer får gärna skicka ett meddelande istället. Vi vill att så många som möjligt kommer till tals. Använd gärna kontaktformuläret här >>

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Conny skriver:

    Dåligt att det ej finns atg