Rapport från Designdialogen: De är dumma om de inte lyssnar på oss!

Här en bild av vilka föreningar som hade med representanter på Designdialogen.

Här en bild av vilka föreningar som hade med representanter på Designdialogen.

Häromdagen blev undertecknad intervjuad av vår nya lokaltidning som satte rubriken ”De är dumma om de inte lyssnar på oss”, apropå den så kallade ”designdialogen” som ägde rum ikväll. Får anledning att återkomma till det påståendet längre ner …

Jag är sedan någon timme hemkommen från den första av tre träffar där inbjudna representanter från en mängd föreningar i Bagarmossen/Skarpnäck samt en del privatpersoner deltagit. På workshopen som varade mellan klockan 18-22 bjöds vi först på en presentation om den långa planprocessen, som sedan en omstart häromåret numera inbegriper ett större planområde (hela Bagarmossen och Skarpnäck) och ett mål på 2500 bostäder.

Kvällens workshop kickar igång den nya processen som ska leda till ett en ny plan och ett så kallat samråd senare i höst. 2017/2018 är det tänkt att de nya bostäderna, service, förskolor mm ska börja byggas. 2500 nya bostäder är väldigt mycket. Enligt 2013 års siffror bor det 11 337 människor i Bagarmossen, och 11 347 i Skarpnäck. Räkna med att så många nya bostäder ger en ökning av invånarantalet mellan 5000-8000 personer. Personer som ska använda våra kommunikationer, ha service, skola och barnomsorg. I ett tidigare räkneexempel räknade jag ut att 2500 lägenheter motsvarar 17 turning torsos…

I workshoppgrupperna fick man placera ut vad man gillade, inte gillade, förslag på service, skola, bostäder mm.

I workshoppgrupperna fick man placera ut vad man gillade, inte gillade, förslag på service, skola, bostäder mm.

Vad innebar då kvällens workshop? Och var det meningsfullt? Skeptikerna jag pratade med upplevde detta som ett spel för gallerierna, att de runt 70 personer som var på plats slösat sin tid eftersom det vi sagt ändå inte kommer att tas hänsyn till då de riktiga planerna tas fram. Själv tyckte jag kvällens övningar var väldigt positiva, kanske framförallt för att jag lärde mig väldigt mycket av andra om det område jag bor i (bland annat fick jag några tonåringars perspektiv på området). Och jag hoppas innerligt att staden tar hjälp av de smarta idéer som väcktes och ser poängen med att utveckla områdets kvaliteter och inte döda dem genom att bygga fel typ av byggnader på fel plats. Några intressanta saker att ta med sig:

1. Alla grupper ville värna det gröna stråket mellan Bagarmossen och Skarpnäck.

2. Alla grupper vill förbättra förbindelsen mellan Skarpnäck och Bagarmossen, och då framförallt lysa upp vägen som går förbi Bergholmstorpet. En bilväg förbi Bergholmstorpet var ingen särskilt förtjust i.

3. Alla grupper betonade att Skarparby (området kring den gamla herrgården) skulle vara en utmärkt plats att exploatera och bygga en stor del av de nya bostäderna på. Ingen tyckte att bostäder skulle byggas på Skarpnäcksfältet.

När grupperna var klara presenterade de sina "spelplaner".

När grupperna var klara presenterade de sina ”spelplaner”.

4. Många framförde poängen med studentbostäder och seniorboenden, som inte innebär ökad biltrafik.

Jag återkommer med fler viktiga punkter när det skickats ut så kallade bildprotokoll från kvällens övningar. För egen del är jag nog mest lite besviken i efterhand på att jag inte hann ta till vara chansen att propagera mer för min vision om cykelstaden. Tiden räckte helt inte till, och det fanns så många andra intressanta synpunkter att lyssna på.

För det är det jag menar med ”De är dumma om de inte lyssnar på oss”. För samlar man 70 personer, som hyfsat väl representerade Bagarmossen och Skarpnäck (minuspoäng för att så få från Byälvsvägen var där), som kommer med många genomtänkta och intressanta åsikter och analyser, vore de ju ganska korkat att inte lyssna, att inte ta intryck? Eller?

Ser fram emot en spännande fortsättning.

 

 

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...