Bad- och sommartipset: Det finns tre badplatser vid sjön Flaten!

En stor fördel med att bo i Bagis är att det finns flera fina badplatser i närheten.
Undertecknad har flera gånger på sistone lyft fram Söderbysjön som en barnfamiljsfavorit, och för ett tag sedan fick jag mothugg från Anna som med en välformulerad kommentar slog ett slag för hennes favorit Flaten. Hennes kommentar var så bra att Bagisbloggen (med Annas välsignelse) lägger upp det som ett eget inlägg. Kryddat med några bilder som jag knäppte i samband med familjens tur dit idag.

Här berättar Anna om Flaten, och framförallt ”Mellanflaten”:

Vi har skippat badet i Söderbysjön för flera år sedan då mest pga fågelskiten men oxå för att vi upptäckte Mellanflaten som barnen fullkomligt älskar.

I Flaten finns tre olika badplatser; Stora Flaten (playan), Mellanflaten och Barnflaten. Samtliga badplatser har under de senaste åren renoverats med nya bryggor, toaletter, kiosker och gratis bilparkering. Själv föredrar jag att cykla till Flaten, genom skogen ner till de röda radhusen i Skarpnäck, under Tyresövägen och sedan en bit på Gamla Tyresövägen där man sen viker av höger in på en skogsväg som tar en ner till Flaten.

Stora flaten - Playan. Foto: Bagisbloggen

Stora Flaten, playan (…), är badet för ungdomarna men även familjer. Här finns högt hopptorn, volleybollplan och handikappbad. Här finns servering och kiosk samt stora parkeringen.

Mellanflaten Foto: Bagisbloggen

Mellanflaten, ligger en kort promenad till höger om Stora Flaten. Här finns fasta bryggor och mindre hopptorn. Här är det inte lika ”stökigt” som i Stora Flaten. Detta badet passar oss barnfamiljer med lite större barn som gillar att hoppa och dyka. Men även för småbarnsfamiljer då bryggan inhägnar en del av stranden och de små barnen kan bada utan att komma för långt ut. Här finns det en mindre glasskiosk som är öppen då och då.

Barnflaten Foto: Bagisbloggen

Barnflaten, ligger en kort promenad till höger om Mellanflaten (om du cyklar från Bagis är det hit du kommer först). En stor sandstrand med en flytbrygga samt lekplats. Perfekt för dig med små barn. Här är det lugnt och inte så mycket livliga ungdomar som kan plaska lite väl mycket om man har små barn. :) Det finns en mindre parkering som man får promenera en bit ifrån till badet.

Tack för texten Anna! Bagisbloggen vill understryka att det för Bagisbor heta helgdagar som denna är smått galet att ta bilen till Flaten. Att cykla dit är en baggis (min 5,5-åriga dotter cyklade dit för egen maskin idag) och att parkera kan kräva en del väldigt kreativa lösningar, se exempelvis den här, vid infarten till Stora flatenbadet:

bilar

 

Att cykla till Söderbysjön (som förövrigt har väldigt lite problem med gäss nuförtiden) är för många bagisbor närmre, men en stor fördel med att ta sig till Flaten är att det inte är särskilt kuperat. Och du: glöm inte pengar till glassen 😉

Nästa gång Bagisbloggen skriver om Flaten blir det nog om badets ärorika historia… för det här är ett bad med anor. Simma lugnt!

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...