Inget fel på badvattnet i Flatenbadet

FlatenbadetTillhör du de som hajjade till när du häromdagen kunde läsa om att ”EU rödlistar åtta svenska bad” (TT-nyhet som bland annat gick i DN, MetroSvd, Aftonbladet och Mitt i Söderort). Jag hajjade i alla fall till när jag upptäckte att det för Bagisbloggen högintressanta Flatenbadets barndel fanns med på listan med de åtta bad med underkänt badvatten. Enligt TT-artikeln bygger listorna på provtagning under förra året då för höga halter av två typer av tarmbakterier (kolibakterier och intestinala enterokocker) har uppmätts.

Hmm, det låter ju inte så bra. Riktigt obehagligt faktiskt. Och jag som hållit tummarna för att solen återigen ska börja skina och definitivt haft med Flatenbadet på min lista över återkommande sommarutflykter. Hur ligger det egentligen till med badvattnet? Gäller rödlistningen bara 2008? Har saker och ting blivit bättre?

Bagisbloggen tog som flera gånger förr till det beprövade knepet: Vi mejlar Inger Bogne på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. Och visst fick vi svar:

Vi har kollat upp den här överraskande uppgiften med Miljöförvaltningen. Det hela bygger på ett vattenprov som togs i slutet av säsongen 2008 i samband med mycket regnande. Det som då händer är att vatten rinner ner från bergen och drar med sig jord, grus och annat, men även föroreningar från människor och djur.

Vi anser att det hela är mycket missvisande. De prover som tagits hittills denna säsong visar en vattenkvalitet utan anmärkningar.

Vi har ju bytt ut bryggorna vid barnbadet och väntar på ett nytt hopptorn som ska komma nästa vecka till stora badet. Vi har också rensat botten vid barnbadet.

Vi hoppas på en fin badsäsong vid Flatenbadet.

Trevlig midsommar!

Inger

Jag håller tummarna för att Inger har rätt, och att de kraftiga regnen den senaste veckan inte ska sabba vår fina badplats (och applåderar att nya bryggor och hopptorn!). Och kanske Miljöförvaltningen i Stockholm ska göra som Miljökontoret i Södertälje. De har enligt Expressen, med nästan exakt samma motivering, fått bort sitt bad Farstanäsbadet från EUs röda lista.
(Tillägg: På Smittskyddsinstitutets sajt Badplatsen, med badvattenprover från hela landet, verkar för övrigt vattenkvaliteten i Flatenbadets barndel vara utmärkt. Se här >>)

Vision FlatenNär jag ändå skriver om Flatenbadet vill jag tipsa om webbplatsen Vision Flaten, där Skarpnäcks kommundel låter medborgarna vara med och påverka hur verksamheten kring Flaten utvecklas. Det finns en massa spännande visioner att tycka till om. Men tyck till nu. Jag har hört att sajten snart plockas bort och att informationen inom kort ska sammanställas i ett litet visionspaket som politikerna ska ta ställning till i höst.

Det finns hur mycket som helst att skriva om Flatenbadet och dess historia. Bagisbloggen lovar att återkomma till ämnet. Glad midsommar på er!

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...