Ambassel och Abbei

För ca två år sedan upptäckte både jag och Abbei Bagarmossen, jag som bostadssökande och hon som företagare. För ett år sedan upptäckte jag Abbei och hennes restaurang Ambassel. Och tro mig när jag skriver att det tog ett tag. Jag hade hört rykten om en restaurang i Bagarmossen som serverade etiopisk mat men hur jag än letade hittade jag ingenting som ens påminde om en etiopisk restaurang. Det var först när jag började titta bakom skyltarna som jag insåg att den etiopiska restaurangen gömde sig bakom skyltar och reklam för fotografi och internet.

I det överexponerade Stockholm vi i dag lever i där allt och alla vill synas mest och högst, kan jag inget annat än älska denna lilla Restaurang. Så fort jag har möjlighet passar jag på att slinka in här och framkalla äkta etiopisk mat. Igår slank jag in vid lunch och tog med mig en kartong kryddig vegetarisk Tagabino med underbart etiopiskt bröd.

Vi pratar om det etiopiska nyåret, om hur det kändes att komma till Bagarmossen och om det stundande afrikanska kulturkalaset i Bagarmossen (8 september). Vi är båda rörande överens om att torget i Bagarmossen blivit mycket lugnare och tryggare än för två år sedan då polisens pikébuss var en frekvent gäst vid tunnelbanan. Nu för tiden känner man sig lugn och trygg när man går en sen kväll över torget. Abbei berättar att hon tycker om Stockholm men att Jönköping för alltid kommer finnas i hennes hjärta. Där bodde hon från 1994 till 2001 och utbildade sig inom restaurang och storkök.

Har ni ännu inte prövat etiopisk mat tycker jag ni skall avlägga Ambassel en visit. Den 12 september är det dessutom etiopiskt nyår (Mångkulturella Almanackan) och det kommer Abbei att fira genom att rabattera maten med 10 % och bjuda på gratis etiopiskt kaffe från den 8-16 september.

Visste ni förresten att ordet Kaffe ursprungligen kommer från Etiopien och att ordet Kaffe härstammar från regionen Kaffa i Etiopien? Som den kaffeälskare jag är funderar jag starkt på att beställa en kaffe-ceremoni hos Ambassel och uppleva ursprunget till mitt beroende.

 

Du gillar kanske också...