Missa inte: Den fantastiska japanska trädgården vid Byälvsvägen

Häromdagen var det någon som på Twitter lade upp en bild tagen med Instagram med texten ”gerillaodling” i Bagis. Jag klickade på länken och vaknade upp ur min sommardvala: Det är ju den fantastiska japanska trädgården vid Byälvsvägen! Den som bland annat Evelina tipsade om för snart en månad sedan, och som dessutom blev omskriven i Dagens Nyheter för ett litet tag sedan.

Nej, det rör sig inte om en gerillaodling. Hobbyträdgårdsmästaren Pål Bergström som bor i huset bredvid (Byälvsvägen 38) har fixat ett så kallat brukaravtal med kommunen, och har förvandlat en ganska skabbig skogsdunge till ett veritabelt konstverk. 3000 kvadratmeter har med stor möda och en massa entusiasm omvandlats en fantastisk japansk trädgård. I artikeln i DN (som tyvärr inte finns tillgänglig på nätet) berättar Pål (stavat Paul av DN):

– Jag arbetar i min egen takt eftersom jag har en förstörd rygg efter en misslyckad operation. Jag har arbetat på posten i 30 år och är egendomslös och har inget sommarställe. Så de små slantar jag har går hit, säger han.

Att få förvalta den allmänna marken och dela med sig till andra av det han skapar tycker han är härligt.

– Och jag får ofta besök av barn och vuxna som vill sitta här en stund och ta det lugnt eller småprata lite. En del tar lite mask i komposterna när de ska gå och fiska. Och där uppe på bergknallen sitter jag ofta själv och funderar ut nya projekt, säger Paul Bergström.

Undertecknad har besökt trädgården ett par gånger och blir varje gång lika förstummad över vilket jättejobb Pål lagt ner, och har stor respekt för hans talang och gärning. Därför blir jag också himla besviken över att någon grävt upp och stulit sex av Påls planterade plantor. Vem får för sig att stjäla en cypress från en park? Obegripligt.

Har funderat ett par gånger på om man inte borde samla in pengar till Pål, till nya växter. Någon som är på?
Pål har ju givet Bagis en japansk trädgård, är det inte dags för oss  i Bagis att ge något tillbaka?

 

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...