Missa inte: Ulrika Berge konstnären som målar i luften

Ulrika BergeBagisbloggen: Hallå kreativa bagisbon Ulrika Berge! Vad händer just nu på Tyresö konsthall?

– Just nu är Konsthallen fylld av svävande blommor. Tre olika temperament omger dig. Det är en fysisk och sinnlig upplevelse att vandra bland dem. Framför några av väggarna svävar luftteckningar av svart sytråd.

Bagisbloggen: Du kallar det luftteckningar. Det verkar vara en ganska speciell teknik och annorlunda sätt att utrycka sig. Berätta mer!

– För drygt tio år sen började jag sy ihop sytråd med sig själv så att det blir en teckning i luften. Jag fascinerades av att det gick att få till ett så precist uttryck samtidigt som det när man tittar nära ser rätt trassligt ut. Tråd kan inte kontrolleras helt utan har sin egen spänning. Att ta något mycket enkelt, vanlig sytråd och förvandla till något väldigt unikt är en magisk process.

Blomsterprins - detalj av lufttteckning

Blomsterprins – detalj av lufttteckning

 

Bagisbloggen: Är ni fler konstnärer som jobbar på det här sättet?

-Vet ingen som jobbar just som jag men det finns konstnärer med beröringspunkter såklart. Som också intresserar sig för rörelse, ljus och skugga.

Bagisbloggen: Upplever du din konst som lättillgänglig? Är det konst som alla bagisbor kan uppskatta?

-Ja. Absolut. Som jag sa det är en fysisk upplevelse. Havet av skira näckrosor börjar röra sig om du går in bland dem. De är lätta: blommorna vrider sig stilla medan bladen flyter runt. Luftdraget av din kropp räcker för att det ska börja röra sig.

Bagisbloggen: Det låter spännande. Läste att du börjat med motorer/mekanik. Hur påverkar det upplevelsen?

-Jag har ju i flera år jobbat med mobiler – de får ofta en väldigt poetisk rörelse. Saker rör sig, stannar upp, byter riktning, sackar in. En motor går runt och runt i en upprepning. Det blir lätt tråkigt. Samtidigt gör motorer helt andra rörelser möjliga. Längst in i Konsthallen står tre blommor som kan dra ihop sig till knopp, öppna sig ut i full blom och vrida och vända sig mot varandra och mot dig. För att få till det har jag samarbetat med multifixaren Isak Nordell från SVART (verkstad på Ljusnevägen) och Björn Anér har hjälp mig med en slumpprogrammering. Rörelsen gör blommorna levande och verket får en del att associera till sciencefiction och framtiden.

Bagisbloggen: Du bor i Bagarmossen, har atelje i Skarpnäck – hur skulle du beskriva hur det är att verka och leva här?

-Det är trevligt här! Jag har lärt känna grannar genom att hänga med barn på gårdar och i parker. Det är fina ytor mellan husen, väldigt lite trafik. Bagarmossen är som en småstad med bibliotek och café, samtidigt nära stan. Jag går genom skogen till ateljen i Skarpnäck. Det tar inte många minuter men ofta tar jag en längre sväng. 30 minuter restid till jobbet är ju helt normalt i den här stan.

—-
Till Tyresö konsthall tar det runt 40 minuter att åka kommunalt från Bagarmossen. Ulrika Berges utställning luftteckningar pågår fram till den 14 mars. Konsthallens öppettider hittar du här >>
Mer om Ulrika Berge kan du läsa på hennes sajt (ulrikaberge.se), där du också kan få smakprov på hennes bok Kamelen som en hon själv beskriver som ”en humoristisk pärla i djungeln av mindfullnessböcker”.

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...