Kreativa Bagisbor del 1: Petrus Dahlin – barnboksförfattare

Med detta inlägg inleder Bagisbloggen en serie som jag valt att kalla ”Kreativa Bagisbor”. Något jag nämligen slagits av gång på gång är hur mycket spännande, kreativa människor som slagit ner sina bopålar här i Bagarmossen. I denna serie kommer Bagisbloggen att presentera såväl kända som okända bagisbor. Alla med en kort liten intervju. Har du förslag på någon som du tycker ska vara med? Mejla förslag och motivering. Använd gärna formuläret här >>


Petrus Dahlin – barnboksförfattare

Petrus Dahlin

Petrus Dahlin

Först ut är Petrus Dahlin, 44 år,  författare till bland annat böckerna om den unge söderortsdeckaren Kalle Skavank, bodde tidigare på Södermalm och är nöjd Bagarmossenbo sedan sex år tillbaka. ”Gillar framförallt närheten till city och samtidigt att ha skogen precis utanför huset. Ännu ett stort plus är blandningen av människor.”

Bagisbloggen: Kan du berätta lite om ditt författarskap, och hur du kom på idén till den lokale deckaren Kalle Skavank?

Det började som en dålig ordvits en sen kväll. Vi hade bjudit hem några vänner från söder på middag då jag hävde ur mig att jag skulle skriva en deckare. Den skulle heta Ugglor i Bagarmossen.

Så gick en tid och jag tänkte inte mer på det. Men några månader senare träffade jag en förläggare på Rabén och Sjögren för att visa lite vad jag skrev. Jag ställde en fråga om vad för typ av böcker som de saknade. Svaret var: Lättlästa böcker och det fick gärna vara deckare.

En utmaning var född. Jag började fundera på vad för typ av deckare det kunde vara. På vägen till tunnelbanan passerade jag en röd kiosk på Rusthållarvägen varje dag. Ett gammalt ord poppade upp, kioskdeckare. Där och då föddes tanken på att skapa figur som jobbade extra i sin pappas kiosk. Just för att kiosken går så dåligt att hans pappa får jobba extra på ICA.

Namnet på Kalle Skavank kom jag på för att jag då hade en nerv i kläm i foten och jag haltade fram. Mina funderingar kring hur lycklig man ska vara om man två fungerande ben gjorde att ordet skavank dök upp. Och kioskdeckare Kalle Skavank från Bagarmossen var född.

Ett måste för alla Bagiskids: Ugglor i Bagarmossen

Ett måste för alla Bagiskids: Ugglor i Bagarmossen

Bagisbloggen: Du har hittills skrivit sex böcker i serien, hur gör du när du förbereder en ny bok? Hur mycket inspireras du av verkligheten i söderort?

Ofta har jag en stump tanke som ligger och ruvar. Det kan vara en situation eller ett ord eller så utgår jag från något konkret. Som dödsängeln på Skogskyrkogården. Vilket namn på en ängel. Jag var bara tvungen att skriva en bok om den. Jag vet inte hur mycket jag inspireras av verkligheten i söderort, men eftersom Kalle och Dilsa är ungefär tio år kan de inte ta sig för långt hemifrån. Dilsa bor i Skarpnäck och Kalle i Bagarmossen. Så när de cyklar runt blir det hemma i Bagarmossen och i närområdena, som Kärrtorp, Björkhagen, Enskede och Farsta.

Bagisbloggen: Kommer vi att få se fler böcker med Bagarmossen i titeln?

I nästa bok som kommer i januari 2010 är det Söderbysjön som ståtar i titeln. Men sen får vi se. Då måste det vara en titel som skiljer sig en del från Ugglor i Bagarmossen så att de inte blir för lika.

Bagisbloggen: Har du mycket kontakt med barn i området? Hur stor del av läsarna har koppling till söderort?

Biblioteket var snabba på att höra av sig vilket gjorde mig glad. Där har jag varit och pratat på höstlovet. Det verkar vara många barn i området som gillar Kalle och Dilsa. Jag hörde att Kalle Skavank hade röstats fram till den bästa boken i Björkhagens skola. Men något författarbesök har det inte blivit än här i Bagarmossen. Däremot får jag många frågor från andra delar av Sverige. Så även om den lokala anknytningen är viktig verkar historierna vara universella.

Bagisbloggen: Hur upplever du det att verka som författare i Bagarmossen? Hurupplever du atmosfären? Finns det något fog för begreppet: ”Bohemian Bagarmossen”?

Ha ha, jag har aldrig hört talas om det begreppet. Men jag gillar verkligen den prestigelösa och avslappnade stämningen som finns. Men det är nog ingen skillnad att verka som författare här än någon annan stans. Däremot verkar det vara ganska författartätt här. Framförallt på barnboksfronten.


Läs mer om Kalle Skavank-böckerna här >>
Och missa inte heller Petrus fina barnböcker: Godnatt lampan, Toaletten hungrig och Mångubben.

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...