Grattis bagisbon Sanne Näsling till debutantpriset Slangbellan!

Sanne Näsling, Fotograf: Felix Bridell

Bättre sent än aldrig… Bagisbloggen gratulerar bagisförfattaren Sanne Torpenberg Näsling till att den 20 mars ha vunnit Författarförbundets pris ”Slangbellan”. Priset Slangbellan delas ut till den bästa debutanten i barn- och ungdomsboksgenren och består av 30.000 kronor och en täljd slangbella (i år tillverkad i ask). Sanna debuterade för ganska precis ett år sedan med boken ”Kapitulera eller omedelbart dö”. På Sveriges författarförbunds hemsida skriver Martin Jonols om prisutdelningen:

Klockan 17 framträdde juryns ordförande Kajsa Gordan. Enligt traditionen läste hon upp Lennart Hellsings specialskrivna dikt Till debutanten. Därefter fick de nominerade författarna berätta om sina böcker och läsa ett kort utdrag. Efter en fanfar meddelade så Kajsa Gordan att årets Slangbella tilldelats Sanne Näsling.
Juryns motivering löd: ”Sanne Näsling har med ett originellt språk och en stilsäkerhet långt utöver debutantens lyckats fånga tonårstidens mest intensiva, frustrerande och himlastormande sidor.”

Och bokens speciella stil vittnar många recensenter under de senaste året om. Exempelvis…

Svenska Dagbladet:

Romanen är en på alla plan högst litterär skildring som framför allt utmärker sig genom sitt språk. I sina akrobatiska ord- och formuleringslekar blandar flickorna humoristiskt och slagfärdigt engelska och svenska. De blir drottningar och rör sig suveränt i en språkets värld, där inga grammatikens lagar gäller.

Dagens Nyheter:

Dialogen är också träffsäker. Tjejerna har en lakonisk, dräpande ton som de avfärdar gitarrkillar och lärare med. Fler kultfraser har jag inte sett i en och samma bok sedan Dorothy Parker. Till exempel: ”På ungdomsmottagningen hittar jag och Lovely en broschyr om något som heter Klamydiadagen. ’Jaha’, säger Lovely förvånat. ’Well, why not. Jag är så jävla trött på Nationaldagen.’ ”

Och när jag kollar runt på nätet kan jag konstatera att den är tokälskad. Här är några exempel:

Nio till fem, Fiktiviteter, En bok om dagen, Feministbiblioteket, Enligt O, Calliope Books, Dark Places, Glory Box, Bokbabbel, Tystnad, Schitzo-Cookie, mfl mfl…

Kul! Den enda negativa kritik jag hittar är att intrigen är tunn (exempelvis framför bagisbon (!) Johanna Lindbäck denna kritik på Bokhora.se i en i övrigt hyllande recension).

Själv kan jag glatt konstatera att boken kommit ut på pocket och firar Sannas vinst med att köpa hem ett exemplar (Bokus / Adlibris). Ett givet förslag till nästa bokcirkel!

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...