Hallå Ana: din Facebookgrupp Bagis! har över 1000 medlemmar!

bagisgrupp

För runt 1,5 år sedan sökte Ana Hultgren Mejias efter en grupp på Facebook om Bagarmossen. Hon hade sett grupper om såväl Kärrtorp som Skarpnäck, men hittade inget motsvarande om Bagis.

-Så jag fyllde bara ett hål egentligen. Det var bara att klicka lite och bjuda in lite, förklarar Ana skapandet av gruppen Bagis!.

Gruppen  passerade häromdagen tusen medlemmar och är den klart mest aktiva Facebookgruppen om vår kära söderförort.  Ana kallar det ”en grannskapsgrupp där det ryms allt från smågnäll till stora politiska frågor”.

Ana Hultgren Meijas

Bagisbon Ana Hultgren Mejias

Bagisbloggen: Känns det som att gruppen utvecklas på ett sätt du trodde?

-Ja och nej. Jag tänkte faktiskt inte att den skulle bli så stor när jag bjöd in de vänner och bekanta jag hade i Bagis. Jag hade väl inte funderat på medlemsantal då egentligen heller. Jag ville mest ha koll på vad som hände i mitt närområde. Sen är ju de inläggen som görs ungefär som jag tänkt mig. Har någon sett min stulna cykel? Vilken förskola är bäst? En sådan här grupp fyller den funktionen väldigt bra. Jag kan nå ut till många i mitt närområde.

Bagisbloggen: 1000 medlemmar, det är 10 procent av Bagarmossens befolkning… hur stor tror du att gruppen kan bli?

-Jag har ingen aning. Nu siktar jag på 2000. Eller nej, vi kommer avsluta våra Facebook-konton, slänga våra smartphones och träffas på folkets hus istället.

Bagisbloggen:  Hur resonerar du kring din roll som administratör. Känns det betungande?

-Det har faktiskt inte varit särskilt betungande än så länge. Nu har jag också fått mig en med-admin – Victoria da Silva, så nu är det ännu slappare för mig!

Bagisbloggen:  Har gruppen några regler? Riktlinjer?

-Jag har varit ganska tillbakalutad som admin. Jag har kunnat vara det då det generellt varit ett bra samtalsklimat i gruppen. Ibland har det blossat upp diskussioner där tonen hårdnar, det blir ju lätt så när man är skyddad bakom en skärm. Men samtidigt så tycker jag att det för det mesta lugnar sig, det räcker med att någon skriver ett mer balanserat inlägg.

Vid ett tillfälle har jag fått gå in i en tråd och radera inlägg. När det handlar om rasistiska, sexistiska, homofoba eller på annat sätt diskriminerande inlägg så har de ingen plats i Bagis!

Samtidigt så får man nog vara inställd på att det fort kan bli hätsk stämning. Jag följer Kärrtorpsgruppen och såg hur administratören där fick ett heltidsarbete i att administrera. Det började redan innan nazi-attacken mot manifestationen i Kärrtorp och sen sköt det i höjden.

Nu måste alla inlägg i Kärrtorpgruppen godkännas av admin innan de publiceras och jag förstår henne/dem helt och hållet. Men jag hoppas slippa det, för då går något av den öppna och snabba kommunikationen förlorad. Den där typen: ”Vad var det som precis lät så högt i mitt bostadsområde?”

Bagisbloggen:  Hur ser du på framtiden?

-Jag hoppas att Bagisgruppen kan fortsätta vara öppen och trevlig grupp där vi pratar rulltrappor, rullpapper och bostadspolitik. Jag hoppas också att det aldrig slutar med ett inlägg i en grupp. Det viktiga är ju ändå vad vi gör när vi vandrar ut i vår ort och hur vi möter våra gamla, nya och tillfälliga grannar.

—-

Gå med i gruppen Bagis! här >>

 

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...