Bagisskogen räddad? Här har vi framtidens Bagarmossen enligt Designdialogen

Ikväll var det vernissage på Skarpnäcks Kulturhus för resultatet av den så kallade Designdialogen. Två workshopar där representanter från Bagarmossen och Skarpnäck varit med och tyckt till inför den kommande exploateringen då 2500 nya bostäder ska byggas i området. Resultatet är arkitektkontoret Nyréns sammanställning av grupparbetena i två bilder över Bagarmossen och Skarpnäck som kommer att presenteras för Stadsdelsnämnden imorgon, och som under två veckors tid kommer att finnas att beskådas i entrén till Skarpnäcks bibliotek.

Hela rapporten från designdialogen kommer också att gå att ladda ner som pdf från och med imorgon på sidan: bygg.stockholm.se/bagarmossen-skarpnack. I väntan på detta kan Bagisbloggen presentera två bilder (knäppta med mobil) som visar förslagen:

Bagarmossen designdialog

BAGARMOSSEN:

De gula inritade byggnaderna är nya bostadshus, och de oranga är skolor. Brotorpsskolan byggs ut och en ny skola byggs längst ner på den nedlagda Bergholmsskolans tomt. Bagarmossens skola får en idrottshall i detta förslag. På grusplanen nedanför Bergholmsskolans tomt byggs det ateljéer, en lokal som kan användas till loppis samt ett kunskapscentrum för hållbar odling. Ser vi till bostadsbyggandet verkar det mest säkra korten vara att det byggs på Bergholmsskolans tomt, samt på tomten där det idag ligger en bensinmack. Kanske kompletteras det med bostäder på andra sidan vägen. Husen lite längre bort i väster längs cykelvägen är med som ”en idé”, men verkar inte lika självklar. Att bygga längs Byälsvvägen kommer att utredas, men man har kommit till insikt med att det troligtvis inte går att bygga på båda sidor av vägen.

I Bagarmossens centrum finns förslag på att utnyttja ytan bakom tbaneuppgången bättre. Dels genom ett högt hus ovanpå tbaneuppgången men också med tre inritade hus bakom. Ett förslag är att huset ovanpå tunnelbanan blir ett studentboende, vilket dels skulle liva upp centrum men också inte skulle öka antalet bilar i området.

Det har också ritats in hus längs bilvägen in mot centrum. En yta som man vill undersöka är att bygga längs cykelvägen bakom Brotorpsskolan fram till gräsplanen på andra sidan Gula Pizzeria. Idag ligger den tillfälliga barack-förskolan Spindelblomman här. Kanske kan den istället inrymmas i bottenvåningen på ett punkthus. Om husen längs cykelvägen blir av verkar dock lite osäkert.

skarpnack_designdialog

SKARPNÄCK:
I Skarpnäck byggs det betydligt mer. Framförallt i utkanten av Skarpnäck där Skärgårdsskogen mot Tyresövägen blir ett nytt bostadsområde, herrgården i Skarparby får sällskap av nya hus och skogen mot Gamla tyresövägen bebyggs. En ny skola byggs i anslutning till fältet och i anslutning till sportfältet byggs en ny idrottshall. Som ni kan se på denna bild finns det också alternativa förslag på hur de olika delarna skulle kunna bebyggas.

Några kommentarer:

Det ni ser ovan är inga färdiga förslag. Här finns varken inplanerade förskolor, utökad service eller konkreta förslag på nya tbaneuppgångar och eventuella vägsträckningar.
Som ni ser i bilden nedan börjar nu det riktiga arbetet med att ta fram en plan som kommer att presenteras på ett samråd i höst. Designdialogen har dock gjort det väldigt tydligt vad Bagarmossen och Skarpnäcksborna tycker om att bebygga Skarpnäcksfältet och Bagisskogen. Att efter denna Designdialog föreslå bebyggelse av dessa områden kommer nog att bli väldigt svårt rent politiskt. Framförallt när nu Designdialogen visat på att det finns bättre alternativ.

planen

Hela planprocessen. Vi har nu nått steg 4.

Imorgon presenteras resultatet av Designdialogen för Stadsdelsnämnden som har öppet sammanträde i Skarpnäcks kulthurhus klockan 18. Det ska bli spännande att se hur de mottar det. Och än mer spännande att se hur programmet ser ut som presenteras i steg 7 (se ovan). Kanske planerarna exempelvis petar in en simhall… det vore väl trevligt i en stadsdel med snart 25-30 000 invånare 😉

——
Läs mer om morgondagens öppna Stadsdelsnämndsmöte, dit alla medborgare är välkomna >>

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...