Bagislyftet – här är vårt medborgarförslag!

Minns ni projektet Bagislyftet som presenterades på Bagisbloggen i våras? Då efterlystes era åsikter om Bagarmossens centrum. Vad var bra och dåligt? Inlägget fick hela 55 kommentarer med massvis med intressanta synpunkter (läs här).
Vad hände sedan kanske ni undrar?  Jo först träffade vi stadsbyggnadskontoret (se här), och kontentan av det blev att lämna in ett medborgarförslag. Detta har tagits fram under sommaren och nu skickats in (uppmärksamma kanske såg att det i förra numret av Mitt i-tidningen fanns med en blänkare med rubriken ”Hus i stället för taggbuskar i Bagarmossen”).

Viktigt att poängtera: Förslaget utgår från det arkitektoniska. Hur får man genom att förändra platsen ett bättre fungerande centrum.

Här är en summering av förslaget med pedagogiska bilder:

PROBLEMEN:

Genom samtal, platsbesök och bloggkommentarer står det klart att den södra, rödmarkerade delen av torget upplevs som mest problematisk. Här borde vi koncentrera krafterna.

VAD ÄR DET SOM ÄR FEL?

Problemet med torget är att flödet av människor till och från tunnelbanan är uppdelat i två smala stråk som inte uppmuntrar människor att röra sig fritt över torget eller stanna till och bidra till torglivet. Torgets cirkelformade barriärer av taggiga buskar och cyklar måste bort!

HUR KAN MAN FÖRBÄTTRA TORGET?

Genom att ta bort torgets barriärer kan man röra sig friare över torget. Det blir även lättare att få in uteserveringar och andra utomhusaktiviter längs fasaderna. Mitt på torget kan vi skapa en aktivitetsplats med innehåll som är relevant för Bagarmossen. Med denna utformning uppmuntras de förbipasserande att stanna till och ta del i det offentliga livet.

 

VAD BLIR RESULTATET?

Genom att bygga ett par nya bostadshus ökar vi antalet människor som bor i centrum. Torgrummet blir även tydligare och sambandet med det mindre torget i norr blir bättre. Ett nytt café med uteservering skulle passa bra i något av de befintliga husen eller kanske i ett nybyggt hus med sydvästvänd uteservering i fonden på torget. Ett gemensamt kontor/mötesplats för stadsdelens kreativa kulturarbetare skulle kunna vara en intressant användning av den tomma lokalen mellan de båda torgen.

Förslaget kommer troligtvis behandlas i stadsdelsnämnden i november. Blir spännande att se hur det mottas. Men det är inte slut med det. Vi återkommer med mer information framöver.

OBS! En av arkitekterna bakom förslaget, Peter Santesson, svarar gärna på era kommentarer nedan. Förslaget är en utgångspunkt och tanken är att vidareutveckla och förfina det med hjälp av er bagisbor!

 

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...