Rapport från en lyckad solidaritetsmarknad i Bagarmossen

I söndags var en märklig dag. I Kärrtorp visade ondskan sitt fulaste tryne när 30-40 nazister attackerade en fredlig anti-nazist-demonstration. Den händelsen lär väl inte ha undgått någon? En positiv följd av detta är att det just nu är över 8000 personer som hävdar på Facebook att de ska gå med i en ny demonstration nu på söndag. Läs mer här >>

Så här såg infobladet ut på rumänska.

Så här såg infobladet ut på rumänska.

Och även om söndagen kändes grå, mulen, ackompanjerad av smattrande polishelikoptrar och duggregn var det även en dag fylld med positiva händelser. I Bagarmossens centrum skedde något nytt och spännande:
en solidaritetsmarknad för de hitrista som ofta kallas ”tiggare”. Här rapport från arrangörerna:

I helgen genomfördes i en solidaritetsmarknad i Bagarmossen. Det var ett första avstamp i ett solidaritetsprojekt som boende i Bagarmossen startat tillsammans med hitresta och behövande, personer som ofta omnämns som ”tiggare”.  Den här insatsen ska inte misstas för välgörenhet i juletid. Välgörenhet sker vertikalt- uppifrån och ner.
Solidaritetsprojekett pågår horisontellt. Vi jobbar sida vid sida med människor som rest långt för att samla pengar i en pappersmugg. Pengar som behövs för mat, vård, skola och ev hemfärd.
Det behövs särskilt nu när vintern kommer. Det behövs som en antirasistisk markering.

Söndagen 15 december slog vi, i samarbete med Bagarmossens kyrka, upp portarna till Lagaplan 6. Prylar och kläder som samlats in och skänkts av Bagarmossenbor under veckan såldes under parollen:
”Solidaritetshandla- fynda andrahand, hjälp i första hand”.
Kyrkan stod för soppa och kaffe. Ica Bagarmossen bidrog med saft och bröd.

Vi som jobbade var 15 st hitresta, lika många Bagarmossenbor samt två personer från kyrkan. På 3 timmar drog vi in 24 000 kronor som fördelades jämt mellan de hitresta.
Vi hade inslag med levande musik och även en stunds allsång. Arrangemanget var mycket lyckat och välbesökt. Minst 1000 personer kom och fyndade andrahand för att hjälpa i första hand.

Det blev också en viktigt och uppskattad plats att samlas på efter manifestationen i Kärrtorp, som bekant attackerades av nazister.

Vi behöver insatser för motverka avhumanisering av personer vi ser varje dag, med tiggarkoppen i hand. Genom solidarietsprojektet lär vi känna varandra. Det blir ett meningsfullt sammanhang att samarbeta i. Vi har planerat det här tillsammans med utsatta personer. Nu arbetar vi med att knyta fler till projektet. Vi har tolkar som pratar spanska, romani, italienska, engelska och rumänska. Projektet är religöst- och politiskt obundet. Projektet är avgränsat till tunnelbanans gröna linje 17. Från Skarpnäck till Skärmarbrink.
Vi hoppas att liknade solidaritetsprojekt ska uppstå på andra platser i Stockholm.
Problemet med hemlösa/kringresande och fattigdom är stort och kan kännas oöverblickbart.
Just därför agerar vi lokalt, för att göra något meningsfullt. För att inte bara gå förbi.

Vi agerar för att göra skillnad.

Tillsammans.

Vill du veta mer? Kontakta: Sara, mejladress: monomess@gmail.com

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...