Hur hjälper vi de romska tiggarna? Möte på Canella imorgon söndag!

Utanför konsum sitter en kvinna som heter Virginia. Utanför tbanestationen hennes dotter Claudia. De flesta ser nog dem mest som en del av de där tiggarna som plötsligt dök upp på Stockholms gator och torg.

I gruppen Bagis! på Facebook startade bagisbon My för ett tag sedan en tråd:

Hej alla bagisbor! Kvinnan som sitter utanför Konsum sa till mig idag att hon behöver varma byxor. Jag har inga i hennes storlek men kanske någon annan har? Läste i en annan tråd att hon bor i tält så hon behöver nog allt som värmer just nu.

Detta  medmänskliga inlägg väckte en lång diskussion som visar hur sårigt ämne detta är. De romska tiggarna stör vår världsbild i ett land där renodlat tiggeri på gatan inte funnits på många decennier. Många känner också frustration. Vad gör vi åt detta? Hur hjälper vi dessa människor? På riktigt?

Kanske ett besök på Café Canella imorgon kan bli startskottet för en förändring?

My: Hej ni som har sagt att ni vill göra något för våra medmänniskor från Rumänien som tigger. Vi är några som har spånat lite idéer kring vad vi kan göra och vi tänkte träffas på café canella på söndag kl 12. Kom gärna om du vill vara med på något sätt!

Till alla er som vill veta mer om tiggeriet i Stockholm och fakta kring detta rekommenderar Bagisbloggen Dagens Nyheters granskning. Journalist Josefine Hökerberg och fotograf Roger Turesson har följt tiggarnas vardag sedan i våras. Massor av vanliga frågor får bra svar i chatten med dem som du kan läsa här >>

Och vill du veta mer om Virginia och Claudia, kan du alltid prata med dem. ”Det går bra att kommunicera med kroppen, lite engelska och spanska”, berättar My.

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...