Nyårskrönikan: Bäst och sämst i Bagis 2013

2014

På nyårsafton stod jag, min familj och några vänner i lekplatsen Tråget. Då och då ekade det av smällare. Det var nyårsafton och kring nyår kan det, som bekant, ibland kännas lite som att befinna sig i en krigszon. En av få saker jag inte gillar med Bagis.

Smällarna väckte också en del andra mindre behagliga minnen från året som gått. Jag kastades tillbaka några veckor i tiden. Till den 15 december då jag, min fru och våra två barn och en massa andra för oss kända, halvkända och okända Bagis-, Skarpnäck-, Björkhagen- och Kärrtorpsbor befann sig i Kärrtorp för att markera vår avsky mot nazism och rasism. Plötsligt smällde det till. Det ekade som pistolskott på torget och när jag tittade upp såg jag ett gäng svartklädda män synkroniserat kasta flaskor och stenar mot oss. Vi kastade oss in genom dörrarna till Turteaterns foajé och där satt vi med våra barn på golvet och höll för öronen medan ett gäng män förblindade av hat lekte krig på blodigt allvar.

demo

Det var en grå dag och det var svårt att känna någon entusiasm trots att det samma eftermiddag genomfördes en unik solidaritetsmarknad i Bagarmossen som tydligt visar att de positiva krafterna i samhället är handlingskraftiga och mer uppfinningsrika (läs mer här).
Kärrtorp-attacken vändes ju dessutom till något fantastiskt positivt när uppåt 20 000 personer samlades nästföljande söndag och tydligt markerade vad samhället i stort tycker .

Och Bagisbloggen brukar som bekant lyfta upp det positiva. Här några höjdpunkter från året.

Kreativiteten flödar i Bagis

Under vinjetten ”kreativa Bagisbor” har bloggen sedan länge uppmärksammat kreativa människor i Bagarmossen. I år kunde vi exempelvis konstatera att hela två av sex nominerade till Augustpriset i den skönlitterära klassen bor i Bagarmossen (läs här) och en av dem Sven-Olov Karlsson, intervjuades tidigare under året. Ingen av våra hemmafavoriter vann dock.
2nomineradePå konstens område plockades dock priser. Bagisbon Stina Rosenberg blev i september tilldelad Sveriges största konststipendium på en halv miljon kronor (läs mer)!
Och bagarmossenbon Henning Trollbäck fick äran att göra årets julfrimärken (läs mer).
Det finns också musiker i Bagarmossen, och enligt Lars Farago, Förbundssekreterare på Riksförbundet för Folkmusik och Dans är ”Bagarmossen-Skarpnäck kanske Stockholms och Sveriges mest folkmusiktäta stadsdelar”. Det hävdade han i ett Bagisblogg-inlägg i april apropå att två av åtta priser på Folk & Världsmusikgalan gick personer bosatta i Bagarmossen-Skarpnäck.
Årets häftigaste kulturarrangemang i Bagis (utöver sedvanlig konstvandring och Afrikansk kulturfestival) stod biblioteket och nybildade nätverket Bagispennan för i november. Då visade 12 bagis-författare och illustratörer upp sig och sina verk på biblioteket och vi fick bland annat se live-teckning av Pelle Forshed och Katarina Strömgård.

Generösa Bagarmossen

bokenJag har redan nämnt den fantastiska solidaritetsmarknaden. Men det finns fler exempel på att Bagarmossen har ett generöst medmänskligt bultande hjärta. Ta exempel en sådan sak som att ett gäng bagisbor samlade ihop hyllningar till en viss kassörska på Konsum i Bagarmossen, gjorde en bok och gav den till henne (läs här).
Ett annat briljant initiativ tog Elinor Wärholm i oktober. Då startade hon Facebookgruppen fantastiska grannar i Bagarmossen där tanken är att goda grannar kan ta hjälp av varandra på olika vis. Gruppen som i skrivande stund har 238 medlemmar har exempelvis hjälpt folk att låna sticksågar, resesängar, pirra och starta trilskande bilar. Själv gjorde jag två dagar innan nyårsafton efterlysning av bouleset… och dagen efter hade jag lånat ett helt oanvänt set av den fantastiska bagisgrannen Anna.
Ansök om medlemskap i Fantastiska grannar i Bagarmossen här >>

Hurra för våra entreprenörer!

ladcyklarDet är inget fel på företagsamheten i Bagis. Under året har vi kunnat glädjas åt att tatueringskollektivet Skäggiga Damen utsätts till Årets kooperativ(!), vår alldeles egen lådcykelfabrik gjorde rubriker i bland annat DN efter att ha försett bostadsrättsföreningen Friheten med lådcyklar (läs mer om projektet här) och så har Lena Holmberg från blomsterbutiken Blommor4u dragit igång en företagarförening i Bagarmossens centrum. Deras mest lyckade satsning hittills är den bejublade utomhusbion i slutet av augusti. Det har också startat en hel del företag specialiserade på friskvård. Mer om det i ett kommande inlägg.

Lokalpolitik blev storpolitik

Undertecknad har redan nämnt demonstrationen i Kärrtorp, och det är häftigt att konstatera att en demonstration med 300-400 personer, initierad av några grannar i Kärrtorp, efter nazistattacken gav anti-rasistiska svallvågor i hela Sverige och även runtom i Europa. Det är också härligt att konstatera att våra lokala politiker snabbt, i ett gemensamt uttalande gjorde en tydlig markering mot rasism och främlingsfientlighet (läs här).
exploateringsområdenNästa års stora fråga (utöver val…) lär dock vara uppföljningen av sensommarens stora överraskning: Att det gamla förslaget om att bygga 400-700 nya bostäder i Bagarmossen-Skarpnäck utvidgats till 2500 bostäder (läs här). Hur ska detta se ut?, har många frågat sig. Som det är nu vet vi inte mycket mer än vilka områden som utreds och vad partierna i Stadsdelsnämnden tycker i frågan. Den nybildade föreningen HUF (Hållbar Utveckling av Förorten) har skickat ut frågor (läs här) och av svaren att döma kan vi bland annat konstatera att alla partier utom Moderaterna verkar vara negativt inställda till en bilväg mellan Bagarmossen och Skarpnäck.

2013 började bloggen ta in debattartiklar (exempelvis:
Bygg ett allaktivitetetshus i Bagarmossen
Bygg simhall i Bagarmossen/Skarpnäck!
Dags för nytänk – Hur bygger vi 2500 nya bostäder utan att öka biltrafiken? Svar: Vi bygger cykelstaden!
Framtidens Bagarmossen ett hållbart förortsnav

2014 blir ett spännande år och Bagisbloggen hoppas på mer av denna vara!

Summa summarum – och året stora fiasko…

Den berömda boulebanan som täcker handikapprutan. (foto: Bagisbloggen)

Den berömda boulebanan som täcker handikapprutan. (foto: Bagisbloggen)

Och så åter till boulebanan på nyårsnatten. För det var som du kanske misstänkt boule vi spelade där i Tråget. Kändes bra att stå där med ett par klot lånade via Facebookgruppen Fantastiska grannar i Bagarmossen, och så kändes det ju vettigt att ha spelat boule någon gång 2013. Ett 2013 då vårt redan stora bestånd av boulebanor (vi har två fina banor i Tråget, och två vid grusplanen ovanför Bergholmstorpet) utökats med en centrecourt belägen mitt i centrum bakom grillköket. Ni vet den där rutan grus som hälldes ut över en handikapparkering, som ett resultat av att några önskade det i samband med ”Boendedialogen”. Jag har fortfarande inte sett någon spela där. Trots att det går att låna klot i grillköket. Men vem vet. Boule är kul. Kanske blir 2014 boulens återkomst?
Och blir det inte det har jag ett nytt medborgarförslag: Låt Bagisodlarna (ett av de mer lyckade resultaten av Boendedialogen) öppna en filial i Bagis city. Vad sägs om att ställa tre pallkragar på boulebanan och odla sallad till grillköket?

Gott nytt år alla Bagisbor!

önskar Anders och Bagisbloggen

P.S: Ni kanske sett att Bagisbloggen bytt form. Arbete med omgörning pågår och målet är att hitta rätt någon gång i februari då bloggen firar 5-årsjubileum! Kom gärna med synpunkter i kommentarsfältet nedan!

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.