Nu planeras en skogsträdgård i Bagarmossen! – häng på!

skogstradgard

Igår lade Bagisodlarna ut en blänkare på deras blogg:

Håll ögonen öppna – snart, mycket snart, kommer vi att lägga ut information om vårens projekt som är att anlägga en skogsträdgård i Bagis. Vi vill nämligen utveckla en ny slags stadspark, den ätbara parken.

Och idag gick Stadsdelsförvaltningen ut med följande info:

Vill du vara med och skapa en skogsträdgård i Bagarmossen?

Under våren bjuder Skarpnäcks stadsdelsförvaltning tillsammans med Bagisodlarna in dig som vill vara med och skapa ett odlingssystem för framtiden.

Vi har en 3000 kvm stor yta full av ogräs, träd, gräsmatta och gamla bärbuskar att jobba med. Platsen ligger centralt nära Bagarmossens skola och Byälvsvägen. En utmärkt plats för att utveckla en ny slags stadspark, den ätbara parken.

Under ledning av skogsträdgårdsmästaren Dante Hellström kommer vi att lära oss om hur man kan arbeta utifrån växternas biologi, platsens ekologi och klimat. Vi vill ha biologisk mångfald men även en skörd som människor kan njuta av.

Genom att prova olika växter i olika kombinationer så att de gynnar varandra kommer vi att skapa en design som använder sig både av inspiration från naturens ekosystem men också den kultiverade trädgårdens estetik. Målet är att designen ska vara hållbar, bjuda på en varierad skörd och i framtiden kräva minimal skötsel.

Några grundtankar som detta projekt bygger på är:

  • Vi vill skapa ett nytt vardagsrum för Bagarmossen som alla kan njuta av.
  • Vi har valt att utveckla en skogsträdgård eftersom det är ett hållbart odlingssystemen.
  • Vi kommer att använda oss av principen att alltid kombinera olika växter som fungerar bra tillsammans och hjälper varandra.
  • Vi vill bygga upp ekosystem, inte bryta ned.
  • Vi kommer att träffas varannan vecka med start 12 februari. I februari och mars jobbar vi inomhus på onsdagskvällar, från och med april träffas vi på söndagseftermiddagar och tillbringar mer tid utomhus.

Du behöver inte kunna något om odling och kursen kommer att anpassas så att alla kan utveckla sin kunskap. Vi kommer även att få tillaga och smaka på olika perenna växter och göra studiebesök till Stockholms Universitets skogsträdgård. Dante Hellström undervisar även på universitetets kurs i stadsodling och de kommer att bjudas in till Bagarmossen för att göra praktiska moment hos oss.

Kursen är kostnadsfri och vänder sig i första hand till boende i Bagarmossen, men i mån av plats är även andra välkomna.

Information och kontakt
För mer information och anmälan kontakta Katja Jassey, Bagisodlarna på katjajassey@​gmail.com eller Inger Bogne, Skarpnäcks stadsdelsförvaltning på inger.bogne@​stockholm.se.

Låter helt fantastiskt! Häng på!

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...