Miljöpartiet vann Europavalet i Bagis

Valresultatet i Europarlamentsvalet i Bagarmossen 2009

På riksnivå är Miljöpartiet och Piratpartiet de stora vinnarna i söndagens val till Europaparlamentet. Och så också i Bagarmossen, kan Bagisbloggen avslöja efter att ha räknat ihop sifforna från Bagarmossens sex valdistrikt (se alla valdistrikt i Stockholm här).

Fyra partier som är extra starka i Bagis

Fyra partier som är extra starka i Bagis

Miljöpartiet fick hela 25,81 procent av bagisbornas röster! Vilket kan jämföras med 10,9 procent i riket och 16,7 procent i Stockholm. Piratpartiet (som bland annat har en väldigt engagerad anhängare från Bagis här…) skrällde även i Bagis och plockade hem 8,02 procent av rösterna. Det är 1 procentenhet mer än i riket och i Stockholm.

En annan outsider som faktiskt hade fått mandat i Europaparlamentet om bagisborna fick bestämma är Feministiskt Initiativ. 5,87 procent lyckades Gudrun Schyman övertyga. Även Stockholm i stort hade röstat in Gudrun med 4,5 procent, men hela Sverige gav 2,2 procent som visserligen gjorde Fi glada men inte gav mandat.

Vänsterpartierna har alltid varit starka i Bagis och så även detta val. Vänsterpartiet som gjorde ett riktigt dåligt val i riket (5,6 procent) fick 12,49 procent i Bagarmossen. Socialdemokraterna landade på 20,8 procent vilket är lägre än i riket (24,6 procent) men betydligt högre än Stockholms 15,1 procent.

Bäst bland de borgerliga partierna blev Folkpartiet som även gjorde ett kanonval i riket. Men jämför man stödet i Bagarmossen är ändå ganska klent med 9,03 procent jämfört med rikets 13,6 och Stockholms 17,5. Moderater var 7,6 procent av Bagisborna. Centerpartister (1,64 %) och Kristdemokrater (1,91 %) skvalpade runt under 2 procent tillsammans med Sverigedemokraterna (1,79 %). Slagna av Junilistan med sina 2,47 procent.

Hur bra var då Bagisborna på att rösta? Inte alls bra. Mindre än hälften av de röstberättigade, 42,9 procent, utnyttjade möjligheten att påverka. Visserligen i samma usla klass som resten av landet (43,8%) och faktiskt också resten av Europa (43,1 %). Men vad gör det. Bättring till riksdagsvalet gott folk!

Läs mer:
Valmyndigheten | DN om hur Stockholmarna röstade | Så röstade Europa

PS: Valresultaten är preliminära. Slutgiltig sammanräkning pågår fram till onsdag 10 juni. Då är exempelvis utlandsröster inräknade.

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...