Midnight Express i Bagarmossens bibliotek

bengtobjorklund1

Bagarmossens bibliotek fick spännande besök på onsdagskvällen. Det var författaren, journalisten och Bagisbon Bengt O Björklund som släppte sin bok med det kittlande namnet Jag missade Woodstock (Podium förlag), och som Bagisbloggen tidigare berättat om.

Undertecknad var med en halvtimme ungefär och tvingades sedan avvika efter klagomål från en blond dam i publiken.

Men åter till Bengt O. Att han missade Woodstock berodde på att han 1969 satt i turkiskt fängelse (fast han erkände nu att han inte alls haft några planer på att besöka Woodstock). I fängelset mötte han bland annat Billy Hayes som senare skrev boken Midnight Express, underlag till den berömda filmen. Och visst, Bengt O figurerar i filmen, som svensken Erich.

– Det heter att alla personer i filmen är fiktiva, men när filmen hade premiär ordnade filmbolaget en speciell visning för mig, berättade Bengt O för ett femtiotal åhörare i Bagarmossens bibliotek.

Boken handlar om Bengt Os fyra år först i turkiskt, sedan i svenskt, fängelse. Brottet: innehav av 33 gram hasch. Straffet: 12 års fängelse, som alltså kortades ned när han förflyttats till Sverige efter 3,5 år.

När han åkte in var han en 19-åring på glid. Han hade bott på gatan och knarkat i flera år. Därför blev domen på många sätt positiv. I fängelset träffade han författare, konstnärer och filosofer, han började plöja igenom världslitteraturen och kallar själv fängelset för ”mitt universitet”.

Samtidigt fanns mindre trevliga inslag: han bands och torterades.

Bengt O berättade vid boksläppet att han hade filat på texten i tolv år; och det verkar ha gett resultat. Jag kunde själv inte stanna för att köpa boken (om den nu såldes, men det förutsätter jag), men den har fått fina recensioner, och såhär skriver till exempel Carsten Palmer Schale:

”Diktsamlingen/berättelsen Jag missade Woodstock av Bengt O Björklund är ett av de mest fascinerande verk jag läst under senare år. Den förenar en fantastisk – och verklig – historia med en poetisk och målerisk medvetenhet som är beundransvärd. Boken kan läsas som poetisk film, existentialistisk dikt och tidsdokument.

festruben
Mitt i Söderort hade utannonserat släppet som en fest, men något verkade ha hänt på vägen eftersom festen omvandlats till klassiskt föredrag. Hade jag vetat det hade jag inte tagit med min lille son, som absolut ville stanna kvar för att få spana in ”en riktig tjuv” (har man suttit i fängelse är man en tjuv, basta!).

Helt knäpptyst klarade han dock inte av att vara.

Innan vi avvek fick vi i alla fall veta att Bengt O planerar en uppföljare. Jag missade Woodstock slutar också med en riktig cliffhanger: ”Nytt pass. Och så iväg.”

Läs mer om Jag missade Woodstock på förlaget Podiums hemsida.
Läs mer om Bengt O Björklund här.

Elin Dunås

Frilansjournalist och Bagisbo.

Du gillar kanske också...