Märklig värdering av hyresrätter i Bagis

Innergård i BagisOm du skulle välja hur attraktivt Bagarmossen är på en 10-gradig skala där 1 är bäst, vad skulle du säga då? Alltså jämfört med andra områden i Stockholm. När Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna i Stockholm och de kommunala bostadsbolagen tillsammans har graderat olika delar i Stockholm har Bagarmossen hamnat på plats 8, vilket är i paritet med till exempel Östberga och Grimsta.

Fast de har inte gett skalan nummer, utan bokstäver, från A-K, där Bagarmossen är H. I är av någon anledning inte med i skalan, kanske för att det låter lite för mycket som ”J”.

Jag måste säga att jag är förvånad över att Bagarmossen hamnar efter områden som Bandhagen (G), Långbro (F) och Blackeberg (F). Bagarmossen har tunnelbana, det går snabbt att ta sig in till city, och så har vi Nackareservatet runt knuten.

Jag undrar hur de som räknat ut det här har tänkt? Å andra sidan tjänar åtminstone vi som bor här på den låga värderingen. (Ja, kanske inte om du tänkt sälja din bostadsrätt.) Den betyder nämligen att hyrorna inte kommer att höjas lika mycket här som i områden med en bokstav längre fram i alfabetet.

Enligt en artikel i Stockholm City ska skillnaden mellan A och K åtminstone vara 30 procent för likvärdiga lägenheter.

Läs mer om den så kallade ”Stockholmsmodellen”:
Hem & Hyra , Fastighetsägarna, DN, SVT, SR, Metro

Elin Dunås

Frilansjournalist och Bagisbo.

Du gillar kanske också...