En fika med Bertil Blues

Bertil Blues

Hej Bertil. Du, jag har ju lovat Anders på Bagisbloggen att skriva lite oftare så jag tänkte göra några intervjuer med stammisar här på Lilla Bagis. Får jag börjar med dig?

Ja, kul.

Vad heter du mer än Bertil?

Johansson. Men jag kallas Bertil Blues. Det är en lång historia. Vill du höra?

Ja!

Jag var ute och sprang, det var uppe i Umeå för många år sedan. Jag brukade lyssna på P1 samtidigt som jag sprang. Den dagen var det ett program om en amerikansk fängelseteater. De skulle sätta upp I väntan på Godot. En av skådisarna, en av fångarna, blev otroligt engagerad i detta. Men han var besviken på att de andra inte tog jobbet på samma allvar och gav upp för lätt. Han sa något i stil med ”Yeah its hard. But you got to have blues man”. Och där var jag i trettio minus, halkade runt i löparspåret och tänkte att ja, så är det. Man måste ha blues, man.

Sen var det något lopp som jag anmälde mig till, som Bertil Blues Johansson. Mest på skoj. Men kommentatorn plockade upp det och sa något om Bertil Blues efter varje varv. Mina vänner plockade också upp det. Till och med lokaltidningen och trots att jag inte sprang bättre en än hyfsad motionär på ett maraton i Schweiz fick jag en rubrik: Bertil Blues bäste blågula i Basel. Tänk vad lätt det är att skaffa sig ett namn.

Väldigt otippat!

Men bra, det går nog bättre för mig att sälja korsord med ett ovanligt namn.

Ja, du brukar ju sitta här och konstruera korsord. Verkar vara ett kul jobb!

Korsorden är det bästa. Jag har jobbat heltid som korsordskonstruktör i fem år. Innan var jag svenskalärare, men redan på mitt första jobb visste jag att det var korsord jag ville jobba med.

Varför det?

Jag kan jobba hemma. Dricka kaffe och lyssna på radio samtidigt. Det är klurigt, nästan som schack, man måste tänka i flera led. Det är lustfyllt, det är det bästa. Jag tycker fortfarande så efter fem år.

Hur gör man?

Man börjar med en bild och bildorden. Den här till exempel, här ska det vara en bild på en kille med en massa prispokaler. Bildorden är Han sätter pris på sina pris.

Så himla typisk korsordsmening.

Jo, lite nördig va (skratt). Men alla är inte så. Den här till exempel, den ska in i Smålandsposten på nyårsafton. Det är en bild på fyrverkeri och bildorden är Nu blir mycket uppskjutet.

Men den är ju lika korsordig!

(mer skratt) Okej man är nog lite nördig.

Varför gillar du Bagarmossen?

Det som är så bra är alla grönområden mellan husen. Så mycket natur, det är vackert. Vi ser rådjur och ekorrar på väg till Brotorpskolan på morgonen. Våra släktingar i Umeå tycker att vi har flyttat till storstan. Vi tycker att vi har flyttat till naturen.

En annan bra sak är att torget är levande här. Kyrkan brukar ha grejer ute, kulturskolan har konserter ibland. Folk är ute och man känner igen varandra. Man nickar åt folk man egentligen inte känner, bara för att man bor på samma ställe.

Det har jag också tänkt på. Särskilt när man råkar på någon från Bagis i stan. Det är fint. Vill du säga något mer?

Det här stället, Lilla Bagis, är ju också en grej som är bra med Bagarmossen.

Ja men det kan jag ju inte skriva! 

Du gillar kanske också...