Ekudden – spännande utställning på Konstfack med Bagisanknytning

På Konstfack pågår sedan i onsdags och fram till 27 maj årets examensutställning. En av eleverna som ställer ut är Bagisbon Emmelie Golabiewski (www.emmeliegolabiewski.se) som hittat ämnet för sitt examensarbete i sin närmiljö. Arbetet handlar nämligen om Ekudden vid Flatens norra strand och de spännande fynd hon gjort där. Emmelie berättar för Bagisbloggen:

Området ser inte mycket ut för världen. Det är en snårig och otillgänglig del av Flatens naturreservat. Men här och var avslöjas att det finns något mer under jordhögarna. Där döljer sig nämligen bebyggelselämningarna från Ekuddens gård.

Ekudden byggdes som torp under Skarpnäcks säteri vid mitten av 1700-talet. Tillhörande torp och gårdar arrenderades ut, däribland Ekudden och granngården Listudden som finns kvar än idag. Ekudden ödelades i en mordbrand 1968 och idag finn endast ruinerna kvar.

I en av ruinerna fann jag en kakelugnsbit som ledde mig till berättelsen om Ekudden. Jag upptäckte snart att det fanns mycket litet skrivet om gården. Efter att ha forskat i arkiv, studerat fotoalbum och intervjuat anhöriga har jag kunnat kartlägga gårdens historia och sorgliga öde.

Resultatet av dessa efterforskningar har blivit den utställning som visas upp på Konstfack. Emmilies vision är att denna utställning ska leda vidare till uppförandet av ett friluftsmuseum på Ekudden så att allmänheten kan ta del av detta kulturarv. Tillhör du de som har bott i området länge kanske du har egna minnen av Ekudden? Skriv gärna en kommentar nedan!

Missa inte utställningen som pågår på Konstfack vid Telefonplan fram till söndagen den 27 maj (info här).

 

 

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Catrin skriver:

    Vad är det för prylar från huset som ligger där på hyllan? Blir ju så nyfiken!!!!