Grattis Bagis: Den här containern innehåller en cykelverkstad!

Tobias Lind, Joel Jansson och Anna Erlandson framför containern som ska inrymma en cykelverkstad.

Tobias Lind, Joel Jansson och Anna Erlandson framför containern som ska inrymma en cykelverkstad. (foto: Bagisbloggen)

– Det är ju något med Bagarmossen och cykling. Här finns många många cyklar, här finns också engagerade entusiaster som cyklar. Men det finns ingen cykelverkstad och det har vi förstått är ett behov som många önskar sig, säger Tobias Lind från Stockholmshem utanför den blå container i centrum som många blivit nyfikna på de senaste dagarna.

Tobias är projektledare för på Bagisbloggen tidigare omnämnda projektet Bagarmossen Smartup, där det satsas på tre olika områden i Bagarmossen: levande centrum, stadsodling och kreativitet och entreprenörskap.  Det är det projektet som nu möjliggjort att Bagarmossen har en egen cykeldepå för reparationer och service inhyst i den rejäla containern mellan de två torgen.

Joel Jansson, bagisbo och cykelmek.

Joel Jansson, bagisbo och cykelmek. (Foto: Bagisbloggen)

Cykelverkstaden drivs av företaget Bonne Mécanique som har verksamhet i Skrapan på Söder. Här i Bagarmossen kommer bagisbon och cykelreparatören Joel Jansson att ansvara för verksamheten.

-Jag tar emot din cykel och servar den om du vill, men här kommer också att finnas en liten uppsättning verktyg om du vill meka själv. Det är främst en cykelservice men jag kommer även att sälja slitdelar och tillbehör till cykeln, säger Joel.

Hos Bonne Mécanique i Skrapan kan man få en kopp kaffe till sitt mekande, men i Bagis får den lokala cafénäringen stå för den servicen. Containern är alldeles tom när vi ses, ett digert arbete att fylla den med cykeltillbehör pågår fram till öppning. Den är blå och stor som en mindre lastbil och kom på plats tidigare i veckan, bygglov och avtal med trafikkontoret och stadsdelsförvaltningen har avklarats. Den står på den relativt outnyttjade delen av torget nedanför gatuköket och innan Lagaplan.
-Vi har flera skäl till att prova en tillfällig lokal som denna; det är en outnyttjad plats i centrum som vi gärna vill se mer använd. Vi vill också bidra med nya sätt för småföretagare att prova sina affärsidéer på mer tillfällig basis. Men främst handlar det också om att det faktiskt inte finns några lediga lokaler i Bagarmossens centrum, säger Tobias.

Containern står placerad bredvid boule-banan, bakom grillköket. Bagisbloggen tror (och hoppas) satsningen på cykelverkstad blir mer framångsrik än boulebanan...

Containern står placerad bredvid boule-banan, bakom grillköket. Bagisbloggen tror (och hoppas) satsningen på cykelverkstad blir mer framångsrik än boulebanan… (Foto: Bagisbloggen)

Bonne Mécaniques tillfälliga cykelverkstad kommer att finnas i Bagarmossen fram till 1 juni. Dels för att det är en bra period att utvärdera och testa konceptet enligt Stockholmshem, dels för att högsäsongen för cykelreparationer då klingat av, berättar Anna Erlandson, cykelentusiast och delägare i Bonne Mécanique:
-Det är ungefär nu som folk börjar ta ut sina cyklar och upptäcker att de är i behov av reparation, i juni när vi avslutar här tänker vi att alla cyklar är fit for fight.

Anna tycker att projektet är spännande, de startade sitt koncept i Skrapan för sex månader sedan och de märker att det finns ett stort behov av cykelverkstäder. Det ökade cyklandet motsvarar inte antalet cykelmeckar säger hon, och ser att det här kan vara ett sätt att möta det behovet. Bonne Mécaniques koncept erbjuder kunderna ett ställe att meka själva med sina cyklar, eller hjälpa till att serva cyklar åt dem som inte vill eller kan på egen hand.

En av deras största drivkrafter är att få fler att cykla, vilket är gott för inte bara det egna välbefinnandet utan förstås också gynnar miljö och hållbarhet. Detta är något som också Stockholmshem har som en ledstjärna, och därför blev just cykelservicen en första test i detta projekt. Kan vi få fler blå containrar i centrum?
-Vi har inte som ambition att placera ut containrar i centrum för containrarnas skull, vi provar det här och så får vi se hur Bagisborna, företagarna och vi i projektet tycker att det faller ut. Se det som ett test; Bagisbor, vill ni ha en permanent cykelverkstad kanske det är läge att prova detta koncept så vi får ett underlag, säger Tobias.

Magnus McPheat och Tobias Lind.

Magnus McPheat och Tobias Lind. (foto: Bagisbloggen)

Bakom Bonne Méquanicue står fem cykelentusiaster som alla slutat tidigare jobb för att satsa på sin passion för cykling och cyklisterna.
-Det är spännande att få öppna tillfälligt här i Bagis, vi har pratat om att köra mobil service för att få kunna söka upp cyklisterna och sprida vårt engagemang för cykling, säger Magnus McPheat som är en av delägarna. Det här kan bli ett bra sådant sätt menar han.

Anna och Magnus hoppas därför att få se en massa Bagisbor ta hand om sina cyklar och cykla ännu mer. I containern kommer också Joel att erbjuda kurser för dem som vill lära sig meka med sin cykel själv. Bagarmossen ligger på bra cykelavstånd från mycket konstaterar de. Magnus tog sig själv till Bagis från Skrapan på 18 minuter i morse; “men då pratade jag också en del i telefon”, avslöjade han. (och cyklade på elcykel kan tilläggas).


 

Ordinarie öppettider:
Tisdag – fredag 1-18
Lördag 11.00 – 15.00
Söndag och måndag stängt

Frida

Bagisbo sedan 2007. Driver till vardags bloggen kurbits.nu, föreläser om gerillaslöjd och förverkligar nu drömmen att agera lokalreporter genom Bagisbloggen.

Du gillar kanske också...