Brotorpsblaskan – Brotorpsskolan nu med tidning!

Bagisblaskan nr 1Det har skrivits mycket om Bagarmossens skola här på Bagisbloggen, och faktiskt inte ett ord om Brotorpsskolan. En skola som är en del av Bagarmossens skola men har egen biträdande rektor (Hasse Fredrikson heter han) och numera även egen tidning: Brotorpsblaskan, som tack vare projektledaren, och föräldern, Jonas Anderssons försorg landade i min brevlåda i fredags. Brotorpsblaskan är en riktigt flådig sak, 20 sidor fyrfärg med glättigt papper och genomtänkt layout. Långt från de skoltidningar jag var med och producerade som barn (med risk för att verka äldre än mina 36 år var jag faktiskt med och gjorde en skoltidning med karbonpapper och spritstencileringsapparat när jag gick i 6:an).

Men visst är det barn som har producerat Brotorpsblaskan. I redaktionen för första numret sitter sex elever som går i fyran, och föräldern Jonas Andersson. Texterna är författade av elever och personal från hela skolan och fotona är även de egenknäppta. Det är riktigt kul att läsa barnens artiklar om utflykt till Tom tits, författarbesök av Elsie Petrén, besök på Björksättra gård, favorithusdjur (hamster etta, bäver (!) två och sköldpadda sist på 10-i-topp) och fyra rysliga vampyrnoveller. Det är ju inte meningen att jag ska recensera tidningen, men som journalist kan jag inte låta bli att påpeka att perspektivet i artiklarna är fascinerande. I artikeln om Tom tits inser man bland annat innebörden i uttrycket ”resan är målet”, eftersom artikeln handlar lika mycket, om inte mer, om hur de tog sig dit och hem som om själva besöket.

Brotorpsblaskan är inte vilken skoltidning som helst. Föräldraföreningen som kläckte idén och fick skolan att nappa, vill att tidningen ska bli en del av skolans profil. Arbetet med tidningen integreras i skolarbetet och ska även leda till kringarrangemang i form av fotoutställningar, skrivarverkstäder, novell- och dikttävlingar, studiebesök, med mera. Enligt Jonas Andersson ingår ingen webbsatsning i planerna, dels på grund av integritetsskäl (alla föräldrar vill inte att ens barn är med på bild) men också för att det för barnen ”känns roligare med något mer fysiskt att hålla i”.

Och visst kan det ligga något i det. Men skulle Brotorpsskolan vilja låta någon 4:a-kladdare skriva ett gästblogginlägg på Bagisbloggen så är han/hon mer än välkommen. Det behövs mer barnperspektiv-journalistik på nätet!

—-

Brotorpsblaskan delas ut gratis till elver och personal på skolan, samt skickas ut till alla barn som i höst ska börja skolans sexårsverksamhet. Håll även utkik på skolans hemsida. Tidningen kan komma att publiceras som pdf på nätet.

Läs en mer saklig och torr artikel, skriven av mig, för Bagis.nu >>

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...