Bagarmossens tbanestation utsedd till Stockholms 3:e finaste: tacka Gert Marcus för det

Bagarmossens tbane-station. Foto: Karl af Geijerstam (cc)

Bagarmossens tbane-station. Foto: Karl af Geijerstam (cc)

Idag har flera länkat till att sajten Listor.se utsett Bagarmossens tbanestation till Stockholms tredje finaste station, slagen av Kungsträdgården och Thorildsplan. Trevligt, även om jag för egen del nog skulle ha petat upp Bagarmossens station minst ett snäpp. Så här beskriver Listor.se vår station:

”När man kommer ner till plattformen vid Bagarmossens tunnelbana är det som att man efter en kort rulltrappsfärd hamnat i Berlin. Stationen går i en ljusgrå grundton och har 114 genomlysta glasskivor längs tunnelväggarna som ger en cool futuristisk känsla. Stockholms designkänsligaste hållplats!”

Gert Marcus (foto: Anders Engström)

Inte en rad om konstnären Gert Marcus som med sin konst (de 228 (enligt SL)) glasskivorna med genomlysta screentryck) gjort Bagarmossens tbanestation så fantastisk… Bagisbloggen vill gärna hylla denne konstnär, och passa på att förbanna det faktum att undertecknad faktiskt träffade Gert Marcus medan han levde (han dog 2008), helt omedveten om vilken fantastisk station han varit med om att formge. Bilden här bredvid knäppte jag i samband med Galleri Konstruktiv Tendens 25 årsjubileum 2006. Sanning och säga vågade jag knappt prata med denne legendar som föddes redan 1914 och var i stort sett självlärd (även om han gått en sväng hos Otto Sköld). Läs mer om Gert Marcus och beundra mer av hans konst sajten www.gertmarcus.se (som lever vidare efter konstnärens död).

En massa spännande information om Bagarmossen tunnelbanestation (den enda som lagts ner och återuppbyggts igen…) hittar ni i den här filmen:

 

Det finns många fina foton från vår station. Några av dem hittar du på Bagisbilder-sidan, men bild jag gärna lyfter fram är Alexander Dragunovs bild från hans bok med bilder från Stockholms tunnelbana. Hans bild hittar du här >>

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...