2013 kickar Bagarmossens ”community theatre” igång – häng med!

Om några dagar firar vi ett nytt år och Bagisbloggen passar på att avfyra en fyrverkeripjäs som legat och väntat i byrålådan ett tag. I höstas skrev Isa Schöier ett inlägg på Bagisbloggens systersajt Bagis.nu (som drivs av föreningen Bagisgrannar) där hon undrade: ”Ska vi ha vår egen Community Theatre i Bagarmossen?”. Spännande tyckte Bagisbloggen och hivade iväg några frågor till Isa. Och nu så här en månad innan uppstartsmötet får ni svaren:

 

Isa Schöier (foto: Ingrid Paulsson)

Isa Schöier (foto: Ingrid Paulsson)

BB: Hallå Isa, du vill starta ett ”community theatre” i Bagis. Vad innebär det?

Isa: Begreppet ”Community Theatre” eller ”Community Art” finns över hela världen och ser förstås olika ut på olika platser. Men det handlar om att arbeta med kultur på ett sätt som utgår från människorna på en plats, där de boende är delaktiga och där de är deras berättelser som gestaltas. Det behöver inte betyda att vi skapar en ny teaterscen, kanske blir det mer intressant att spela på Konsum, i tunnelbanan, på biblioteket eller i skolan. Utan vad vi vill göra är skapa en grupp av kulturintresserade som brinner för Bagarmossen, proffs och amatörer tillsammans, och tillsammans hitta en form som passar oss. En förening eller ett nätverk. Vi i föreningen Bagisgrannar vill dra igång detta och skolan, biblioteket och kulturskolan vill gärna vara med och samarbeta och stötta. Jag har skrivit lite mer på min hemsida om vad kulturen kan betyda i ett lokalsamhälle och hur vi redan har gjort flera projekt i bagisgrannar som har haft det här ”community theatre-tänket” (läs här >>).

BB: Om man känner: wow! Jag vill vara med! Vad gör man då?

Isa: Man kan både höra av sig till mig (kontaktformulär här) eller komma på vårt första offentliga möte på biblioteket den 28/1 kl 19. Då kommer också Torsten Malmberg som arbetar med bostadsbolagens boendedialog (om ni minns tälten på torget i somras) och berättar om vad bagisborna egentligen har sagt om att bo här och om bagisbornas synpunkter på det lokala kulturlivet.

BB: Om du får ihop en grupp intresserade, när tror du att vi får möjlighet att se en första föreställning med Bagis egen byteater?

Isa: Oj, svår fråga. Eftersom jag nu vill samla andra och kanske just du som läser det här vill vara med och bestämma om det. Men vad sägs om 2014? Det är ju bra med någotsånär långa processer om bagisborna ska hinna upptäcka att vi finns och vara med och berätta sina historier.

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.