Nya planer på att förtäta området mellan Bagarmossen och Skarpnäck…

sektion

Har du råkat snubbla in på sajten ”Nybyggarprojektet” (nybyggarprojekt.wordpress.com), kanske du tänkt: ”Wow vilken grej”, eller: ”VA! Finns det ännu fler planer på att förstöra vår skoooog!”

Lugna ner er. Sajten är resultatet av ett skolprojekt i årskurs 3 på KTH arkitekturskolan, berättar en av studenterna Lisa Ekström. Tillsammans med Tobias Norenstedt och  Samuel Ingman fick hon i uppdrag att förtäta ett en tomt på 100 000 kvadratmeter mellan Skarpnäck och Bagarmossen.

Lisa Ekström och Tobias Norenstedt

Lisa Ekström och Tobias Norenstedt

Resultatet av deras arbete hittar ni på ovan nämnda hemsida, som ger sken av att det hela faktiskt är klubbat och klart och att processen är igång. Så här beskrivs upplägget:

Nybyggarprojektet är ett nytt projekt pågående i skogen mellan Bagarmossen och Skarpnäck. Det är ett system där boende i Skarpnäck har möjlighet att byta sin lägenhet mot en tomt på mellan 70 och 150 kvm. På tomten som är belägen i skogen mellan Skarpnäck och Bagarmossen bygger man sedan själv sitt egna hus med hjälp av snickare, konstruktör och arkitekter. En annan familj, gärna en granne som vill bo större tar sedan över lägenheten. Projektet vill uppmuntra och ge Skarpnäcks invånare möjlighet att variera sin boendemiljö och få utlopp för sitt stadsdelsengagemang. En informationspaviljong finns upprättad på Skarpnäcksfältet bredvid det nyöppnade byggvaruhuset. I paviljongen sitter arkitekt, konstruktör och snickare för stöd och hjälp till självbyggarna. För mer information, kontakta oss gärna via mail eller kom förbi och hälsa på i paviljongen på det gamla flygfältet.

 

En viktig poäng med projektet, menar Lisa Ekström, är att det rör sig om en långsam byggprocess som får växa fram och skapa en personlig och varierad bebyggelse.

-Grunden till vårt förslag ligger i det enorma engagemanget som finns hos de boende i området och vi tror att om någon stadsdel i Stockholm skulle klara av ett självbyggeriprojekt så är det just här, menar hon.

Spännande tankar! Och kul koncept. Vad tycker ni?

utopisk visionsbild vi gjort på hur det kan tänkas se ut om ca 50 år.

”Utopisk visionsbild vi gjort på hur det kan tänkas se ut om ca 50 år.”

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...