Minns ni Hog Farm? Och vad hände med Bagarmossens Hembygdsförening?

Lars Gogman har varit ordförande för insomnade Bagarmossens Hembygdsförening. Häromdagen lade han upp en spännande film på Youtube med bilder från den legendariska festivalen Hog Farm (bland annat omsjungen av Pugh Rougefeldt). Den publicerar vi här, men vi bad också Lars berätta lite mer om bakgrunden. Läs texten nedan och fundera: Är det inte dags att kicka igång Bagarmossens Hembygdsförening?

 

Bagarmossen behöver nog en hembygdsförening.

Vi som har har bott länge i Bagis kommer kanske ihåg Söderbyfesterna. På en av dessa fick jag ett flygblad om hembygdsföreningen. Jag kommer ihåg hur glad jag blev att den fanns, det kändes nästan som min gamla hemby. Några som bryr sig.

I dag är föreningen nedlagd men på något sätt lever den vidare som ”Gamla Skarpnäcks Vänner”. Jag vet inte hur det gick till när föreningen ombildades men jag misstänker att det kan ha varit svårt att driva en förening på det gamla sättet. Protokollförda styrelse- föreningsmöten, verksamhetsplan och berättelse, årsmöte, valberedning, ansvarsfrihet och kontakt med en centralorganisation.
Det är något med detta som kanske kändes mossigt?

Kliar mig i huvudet och tänker att vi var ändå över hundra betalande medlemmar och ett ganska digert kontaktnät. Då jag var ordförande hade vi föreläsningar om en parklek ”Tråget” och en om kommunikationer, att spårvagnen gick en bra bit av Sockenvägen. En annan om hur omgivningarna såg ut på 1700talet.

Bildbandet som ni här kan se härstammar från en utställning som vi gjorde 2008 om det ”berömda” Hog Farmlägret under FN:s miljökonferens 1972.

Det är Bagarmossens historia det handlar om och jag blev personligen berörd när jag gick runt i kvarteren och pratade med de som varit med. Att lyssna till historier om att någon som fick lära indianer hur man kapade sly eller hur hogfarmare satt och höll någon i handen då de hade ”rökt på” för mycket eller att amerikanerna egentligen var mest var intresserade av att diskutera hur man skulle odla morötter.

1972 är kanske inte slaget vid Haistings … men det var någonting som hände i Bagarmossen för inte så länge sedan. Se bildbandet, men kolla också gärna länkarna som finns på youtube. Hog Farm lägret var inte helt okontroversiellt.

En förort till Stockholm uppvisar kanske andra perspektiv än en socken ute på landsbygden men det blir för de skull inte mindre intressant.

Lars Gogman

Läs mer om Hog Farm i Lars Gogmans artikel publicerad i Stockholm Fria Tidning >>

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.