Röd Oktoberfest med Linda Pira i Bagis

Linda Pira

Den svenska hiphopscenens senaste stora namn är Linda Pira, som är aktuell med en dokumentärserie (6 avsnitt) på SVT Play: Linda Pira som du visste om . I helgen uppträder hon, The Salazar Brothers och andra artister på Bagarmossens Folketshus som en del av Socialism i Rörelse– Kultur och vänster politisk helg 12- 13 oktuber som bjuder på ett program under två dagar med seminarium, paneldiskussioner och utställning. Hela programmet kan du kolla här.

Varför har ni valt att Seminariehelgen ska äga rum i Bagarmossen och inte i en annan del av Stockholm? frågade vi Elin Gauffin, samordnare av Socialism i Rörelse.

– ”Vi har medvetet valt att ha Socialism i Rörelse i förorten. Bagarmossen har ett fint Folkets Hus (som visserligen kostar en del att hyra) men i övrigt är mycket bra. Bagarmossen är samtidigt relativt nära city så att resorna inte blir allt för långa. Vi vet dessutom sedan tidigare att det finns ett stort stöd för socialistiska idéer i Bagarmossen.”

Vad vet ni om Bagarmossen?

– ”Vi har en partiförening och ett politiskt arbete sedan länge i området. Redan på 1990-talet stod befolkningen upp för att försvara ett kommunalt tvätteri och lyckades rädda parklekarna från nedläggning. Sälj Inte Bagis har stoppat ombildningar till bostadsrätter och Vägra Kallas Hora-kampanjen tog en konkret strid som både stoppade sexuella trakasserier i skolorna liksom tvingade politikerna att se över situationen. Det finns många andra exempel på protester mot nedskärningar, hjälp och stöd till flyktingar, antifascism mm.”

Hur kommer det sig att Linda Pira kommer att uppträda under festen?

– ”Linda Pira och Redline Recordings har motiverat sin spelning på Socialism i Rörelses Röd Oktoberfest med att det är viktigt att stödja sådana här initiativ nu, året innan valet.”

Hur har ni fått artisterna att samarbeta med Seminariehelgen?

– ”Vissa artister har hört av sig själva för att de gärna vill vara med, andra har vi kontaktat. T ex Elise Borderline spelade ju på demonstrationen den 21 september mot vinster i välfärden och blev väldigt uppskattad där.  FATTA-kampanjen mot våldtäkter och Vanessa Marco som kommer är lite av ett utbyte. De ville att vi skulle komma med banderoller på demonstrationen utanför riksdagen och att vi skulle hjälpa till att sprida deras kampanj.”

Du kan köpa biljetter till 2 dagar seminarium (inklusive middagsmat på lördagen och hela festprogrammet) eller om du vill bara gå till festen så kostar inträdet 70 kronor (klicka här).

Elizabeth Oria

Superesteten, modeprofeten och bagisbon Elizabeth har börjat föra fotodagbok på Bagisbloggen. Detta kombinerar hon med att driva den superseriösa, spanskspråkiga modebloggen Prendas Públicas.