Årets julfrimärken skapade av Bagisbon Henning Trollbäck

Bagarmossen har blivit med gran (ni vet den där som förra året frös fast och vars botten blev kvar till påsk…) och det lackar mot jul. Häromdagen kom årets julfrimärken, och bagispatrioter kan glädjas åt att skaparen av årets motiv heter Henning Trollbäck, boende i Bagarmossen. Undertecknad var precis nere på ICA i Bagis och handlade ett par kartor. Så här ser de ut:

Julfrimärken

Bagispartrioter undrar givetvis: Är frimärkena rent av skapade i Bagarmossen?

 Inte direkt i Bagarmossen, jag arbetar bättre i en lokal än hemifrån, berättar Henning för Bagisbloggen.

— Men det går ofta bra att skissa och få bra idéer när jag åker tunnelbana. Så jo förresten, julgranen på rävfrimärket kom till nere på perrongen i tunnelbanan.

Henning Trollbäck

Henning Trollbäck

2012 gick Henning Trollbäck ut Konstfack (läs mer i detta Bagisblogginlägg).Och uppdraget att göra julfrimärken är en följd av en kurs i utbildningen där studenterna tillsammans med Postens frimärksavdelning gör ”fejkfrimärken”.
Under kursen upptäckte Henning att frimärken passar honom:

 Jag tycker om att jobba smått och jobbar mycket på komposition att få en bra känsla i det. Jag jobbade hårt och gjorde ett gäng olika förslag. När vi sen gick ut ett halvår senare fick jag frågan om att skissa om några av mina motiv till julfrimärken. Och på den vägen var det.

”Jul i storskogen”, är titeln på frimärkena. Hur kom du fram till motiven?

— Jag tycker om när det finns karaktärer, figurer i mina teckningar, berättar Henning.

Köper du julpostfrimärke på rulle får du detta motiv.

Köper du julpostfrimärke på rulle får du detta motiv.

Väldigt sällan gör jag saker som stilleben där allt är föremål. Och så tycker jag om när det finns någon sorts liten historia i mina bilder. Så därför blev det djur på ett par av mina märken i konstfackskursen. Det var rävar och dalahästar (som levde). Sedan när jag fick jobbet att skissa vidare bytte jag årstid till snöig vinter och började joxa med djuren. Rävarna stannade men dalahästarna försvann, eller blev en ren istället. Efter det jobbade jag fram några till passande djur i samarbete med Posten och kämpade in björnarna i idet trots att posten mest trodde det skulle bli en mörk klutt när det krymptes till frimärksstorlek.

Du har ju även haft uppdraget att skriva kalligrafi på årets årgång av Blossas julglögg… (se här) är det här med jul och julmotiv din nisch?

Nja, eller ja. För ett par år sedan gjorde jag bild med en egen version av dalahästen. Jag sålde den som affisch på julmarknaden. Den vit/blå/röda färgkombon med kurbitsen blev lite av utgångspunkten i mina frimärken. och kalligrafi har en förmåga att se lite julig ut, speciellt i rött/blått… På en konstfackskurs hamnade jag ofrivilligt i vad som blev ett julmönster. Trots ansträngning med att få till det annorlunda.

Henning har en del julmotiv på samvetet, även om det inte varit planerat. Till vänster "ofrivilligt julmönster", ovan till höger Dalahäst och nedan till höger kalligrafi på årets Blossa-glögg (själva flaskan dock ej gjord av Henning).

Henning har en del julmotiv på samvetet, även om det inte varit planerat. Till vänster ”ofrivilligt julmönster”, ovan till höger Dalahäst och nedan till höger kalligrafi på årets Blossa-glögg (själva flaskan dock ej gjord av Henning).

Men allt Henning gör är inte jul…

Jag har precis avslutat ett projekt där jag dykt djupt ner i Indiens djungler och gjort en Pixibok om två leopardungar. Den kommer inte komma än på ett tag, men framemot sommaren kommer det gå att hitta Krifs och Krafs i kassan på konsum här i Bagis. (en skiss från boken hittar du nedan, fler bilder på Hennings blogg >>)

Skisser till kommande pixiboken Krifs och krafs.

Skisser till kommande pixiboken Krifs och krafs.

Apropå Bagis, vad tycker du är bäst med att bo i Bagarmossen?

Naturen låter ju lite töntigt… Men jag skulle inte pallat att inte bo med lite tallar och granar. Och jag mår bra av att det finns en förnimbar känsla av avskildhet. att jag bor i Bagis med en överskådlig grupp andra, istället för en oändlig och ständigt ny massa med främlingar som i stan. Jag tror det gäller för de flesta. Även de som bor i innerstan bygger upp urskiljbara gemenskaper. Men då blir det lättare en social homogen grupp. Det är bättre om det kan bygga på område. För då måste man inkludera folk som man inte valt själv. Förutsatt att det finns olika människor i området. Som det i alla fall till viss del finns i Bagis… So far… ta i trä…

— Jag tror torget gör mycket för den känslan här i Bagis. En mittpunkt dit alla måste för att ta sig härifrån (utan bil).

— Det är ett bra torg liksom.

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.