Så här kunde regeringen se ut om Bagarmossen fått bestämma…

Det är som bekant supervalår. Den 25 maj är det EU-val, och den 14 september riksdag-, kommun- och landstingsval. Utifrån förra riksdagsvalet att döma är Bagarmossen en minst sagt rödgrön förort (se statistik här). Och det bekräftas när vi testar den nya tjänsten Kvartersregeringen:

Kvartersregeringen

 

Tjänsten som skapades häromdagen på hackatonet Hack for Sweden av Love Hansson, Jens Finnäs och Jonathan Hise Kaldma, bygger precis som sammanställningen på Bagisbloggen, på förra årets valresultat, men har givits lite extra krydda. Så här funkar det:

När du söker på en adress i Sverige letar vi upp det valdistrikt adressen ligger i. Vi tar sedan reda på hur invånarna i valdistriktet röstade i senaste riksdagsvalet och simulerar en möjlig regering.

För att simulera regeringen börjar vi med att räkna ut vad mandatfördelningen i Sveriges riksdag skulle bli enligt de regler som gäller: 4%-spärren och den jämkade uddatalsmetoden.

Sedan räknar vi ut vilka partier som skulle kunna bilda regeringen. Först får det största partiet en chans att bilda regering, antingen själva eller i koalition med andra. Om det inte lyckas går turen vidare till det näst största partiet, osv. Alla partier vill dock inte regera med alla andra partier. Partierna har en preferensordning för vilka andra partier de helst skapar koalition med, och vissa partier kan inte alls tänka sig att regera tillsammans. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna skulle till exempel aldrig kunna sitta i samma regering.

Kolla in resultatet för ditt valdistrikt här >>

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...