Riksrådsvägens arkitekt Léonie Geisendorf fyller 100 år idag!

Arkitekt Léonie Geisendorf omkring 1965 (foto: Wikimedia)

Arkitekt Léonie Geisendorf omkring 1965 (foto: Wikimedia)

Grattis Léonie ”Lola” Geisendorf! Hundra år idag, vilket bland annat uppmärksammas av Svenska Dagbladet och tidningen Betong. Arkitekten  Léonie Geisendorf är känd som ”Betongbrutalist”, med St Görans Gymnasium som kanske mest kända byggnad. Men hon är också känd för att tillsammans med sin man Charles-Edouard Geisendorf ha ritat de fantastiskt fina radhusen på Riksrådsvägen. När huset uppfördes 1956 och fram till för några år sedan var dessa arkitektoniska pärlor hyresrätter. Läs gärna mer om de ”på-väg-att-bli-Q-märkta” husen och dess historia på Riksrådsvägens bostadsrättsförenings utmärkta hemsida: www.riksradsvagen.se

Riksrådsvägen 1F, av Holger Ellgaard, CC via Wikimedia Commons

Riksrådsvägen 1F, av Holger Ellgaard, CC via Wikimedia Commons

Varför skriver då Bagisbloggen om detta, Riksrådsvägen tillhör ju Skarpnäck… 😉

Jovisst är det så. Men från början tillhörde de faktiskt Bagarmossen. Och de som bor på Riksrådsvägen verkar aldrig ha varit riktigt bekväma med att tillhöra Skarpnäck… när radhusen ombildades salufördes radhusen som att de låg i Enskede. Varken Skarpnäck eller Bagis var fint nog. Nu verkar något ha hänt. Som en av de boende på Riksrådsvägen ”kändisen”, Josefine Crafoord uttrycker det  i en intervju i Mitt i tidningen förra året:

”Bor: Mellan Enskede och Bagarmossen. Fast jag säger att jag bor i Bagis.”

lolaSådär… en liten parantes. Det var ju en av 1900-talets coolaste arkitekter vi skulle hylla: Léonie ”Lola” Geisendorf. 100 år idag!
Bagisbloggen firar detta med att tipsa om att Arkitektur- och designmuseum öppnar en utställningen ”Upp i vind” ägnad henne den 12 april (läs mer här).

Och inte nog med det… den 14:e maj ordnas en visning av Riksrådsvägen! Läs mer om detta nedan:

Radhusområdet på Riksrådsvägen, ritad av arkitekten Leonie Geisendorf, utgör ett av hennes relativt få genomförda projekt. Under visningen tittar vi på hur områdets arkitektur, natur och terräng bildar en samstämd helhet.
Riksrådsvägen färdigställdes 1956 och radhusen anpassades till terräng och tallar vilket fortfarande idag bestämmer områdets karaktär. Onsdagen den 14 maj klockan 18-19 anordnar Arkitektur- och designcentrum en visning av området.

Bildar en helhet
Under visningen tittar vi på hur områdets arkitektur, natur och terräng bildar en samstämd helhet. Vi undersöker också hur den så kallade radhusutredningen (som området är ett resultat av) satte sina spår i utformningen, hur folkhemmets bostadspolitik påverkade områdets placering och Stockholms stadsbyggnadspolitik präglade området. Inte minst diskuterar vi hur det är och var att bo och leva på Riksrådsvägen. Vilket liv levdes här?
Tid och datum: Onsdag den 14 maj, klockan 18-19
Vår guide är: Fil dr Stina Hagelqvist, arkitekturhistoriker och boende på Riksrådsvägen
Biljetter: kostar 80 kr och säljs via tickster.com
Adress: Riksrådsvägen, t-bana Bagarmossen/Kärrtorp
Samling: vid den före detta butikslokalen, nuvarande föreningslokalen.

Mer info här >>

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...