Kreativa Bagisbor: Koreografen Nadja Hjorton

Nadja Hjorton, koreograf

Den här intervjun påbörjades för över två månader sedan. Elsa Chartin hade passat vidare kreativa-bagisbor-pucken till bagisbon och koreografen Nadja Hjorton. När Bagisbloggen fick tag i henne var hon precis på väg till Göteborg där hon tillsammans med Carolina Frände skulle sätta upp pjäsen Crime Scenes:  på Stadsteatern i Göteborg.

-Jag och Carolina kommer jobba i team, det vill säga det är inte hon som regisserar och jag som koreograferar utan vi arbetar tillsammans med hela biten -koncept, regi, koreografi.

Berättade alltså Nadja då, i januari. Eftersom både intervjuare och intervjuoffer har haft fullt upp, har intervjun med Nadja skett lite pö om pö via Facebook och plötsligt är det mars och Crimes Scenes: har redan haft premiär. Och vilken premiär sen… enligt många recensioner är föreställningen fullkomligt lysande. På teaterrecensionssajten Nummer får Crimes Scenes: högsta betyg och får rubriken ”En perfekt provokation”.  Svenska dagbladet gillar, Kulturnytt i P1 likaså , Kulturbloggen tycker den är underbar och Feministiskt perspektiv tycker den är helt genialisk! Ett par manliga recensenter är inte lika övertygade. Mikael Löfgren levererar en ljummen recension i DN  och Nils Schwartz tycker i sin recension i GT/Expressen att provokationerna är tama.

Så här i efterhand, vad tycker du om reaktionerna, var de väntade?

SVAR: Föreställningen är ett påstående så vi förväntades oss reaktioner men vi hade kanske inte riktigt tänkt oss att det skulle bli så polariserat mellan könen. Men det spelar ju oss i händerna och visar återigen varför vi gjorde föreställningen.

Crime Scenes: på Göteborgs Stadsteater. På bild: Marie Delleskog, Carina Boberg, Caroline Söderström, Lisa Lindgren, Victoria Olmarker                Foto: Ola Kjelbye

 

Låt oss lämna föreställningen Crime Scenes: och gå tillbaka till den kreativa bagisbon Nadja Hjorton. Nadja arbetar som koreograf. Vad innebär innebär egentligen det, vad är koreografi för något?

SVAR:  Det första jag tänker på är att jag alltid måste tänka efter när jag får den frågan trots att jag arbetar med koreografi. Det är som frågan: vad är konst. För mig är koreografi att organisera tid, rum, kropp. Alltså inte nödvändigtvis dans på en scen. Till exempel hur jag väljer att ställa matbordet på en fest kommer vara en del av koreografin på den festen. Det påverkar hur människor pratar med varandra, vilket tempo deras kroppar rör sig i och vad de pratar om.

Hur ser en dag ut på jobbet?

SVAR: Väldigt varierat, i förrgår diskuterade jag och mina arbetskollegor kollektiv och individ i relation till kön och genus i typ fyra timmar och igår så gjorde vi en dans till orden på Ulf Lundells bisarra låttext -män utan kvinnor.

Vad skulle du göra om du inte gjorde det du gör?

SVAR: Jag tror skulle kunna tycka det mesta var roligt, det handlar mer om hur man gör det. Och så gillar jag att bestämma…

Om du fick bestämma över Bagarmossen ett tag vad skulle du då förbättra?

SVAR: Mindre barn och mer personal i förskolan (fler förskolor), bra restaurang och bar i centrum, fler mötesplatser för konstnärligt aktiva typ ateljeer, kontor, studios, replokaler, större bibliotek, rusta upp parkleken, rusta upp torgen i centrum… jag älskar Bagis men det finns mycket man skulle kunna göra.

Vad är då bäst med Bagarmossen? Varför vill man flytta hit?

SVAR: Det är en heterogen blandning människor som bor i Bagarmossen. Jag tycker det är fantastiskt. Sen gillar jag skog och att det finns så få bilvägar. Och så bor många fina människor jag känner här. Jag kan blir lite manisk när jag pratar med folk om bagis, nästan som att jag måste övertala alla jag känner att flytta hit.

Hur många har du övertalat hittills?

SVAR: Typ sex personer. Men jag jobbar vidare på det.

Och där kom vi ikapp nutiden. Crime Scenes: spelar vidare i Göteborg, men Nadjas arbete med den uppsättningen är avslutad och hon är tillbaka i Bagarmossen. Vad händer härnäst? 

SVAR: Nästa vecka åker jag med ÖFA-kollektivet och dansar ÖFA: DANCE i Utrecht, Holland. Sen är jag lite mer föräldraledig (har en 7-månaders) och sen ska jag tillbaka från uppehåll till min sista termin på masterutbildningen i koreografi som jag går på Dans och Cirkushögskolan. Har slutprojekt kvar och jag börjar det i augusti på Reykjavik Dancefestival på Island.

Tack för intervjun och lycka till! säger Bagisbloggen, och undrar lite nyfiket vem som står näst på tur för en intervju med Bagisbloggen?

SVAR: Anders Jacobson, en relativt nyinflyttad Bagisbo.

Nadja avslöjar också lite om Anders kreativitet. Men mer än så säger vi inte nu. Det får ni läsa i nästa intervju.

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...