Kreativa Bagisbor: Hallå textilkonstnären Elsa Chartin

I slutet av november intervjuade Bagisbloggen, illustratören Karolina Oad. Hon fick äran att utse nästa kreativa Bagisbo. Säg hej till Elsa Chartin!

Hej Elsa! Du är härmed utsedd till ”kreativ Bagisbo”. Kan du berätta lite om din kreativitet? Vad gör du?

SVAR: Ordet kreativitet är lite svårt tycker jag… Jag vet inte om jag tycker att jag är så särskilt kreativ men jag arbetar med konst, design och hantverk. Jag varvar min tid mellan att undervisa i textiltryck på Nyckelviksskolan, göra textila installationer och vabba, typ…

På din hemsida (www.elsachartin.com) står det att du är medlem i svenska Shiborisällskapet. Vad är Shibori?

SVAR: Shibori är ett samlingsnamn för en rad olika mönstringstekniker som påminner om batik. Ordet kommer från Japan och betyder typ pressa, vrida, klämma. Tekniken är urgammal och används traditionellt i Japan för att göra mönster på kimonos. Idag är det många som använder tekniken på ett friare sätt. Själv kombinerar jag shibori med textiltryck. Jag screentrycker tyg som jag sedan viker ihop i olika formationer, klämmer mellan två träblock och färgar bitarna som sticker ut…Det låter kanske krångligt … Resultatet bli i alla fall både organiskt och geometriskt. Det är oerhört kontrollerat samtidigt som det alltid finns ett element av slump kvar. Urspännande om du frågar mig…

Är textil ditt främsta kreativa uttryck (sorry kan inte låta bli att överanvända ordet ”kreativ”)? Använder du andra material?
SVAR: Textil är ett sånt fantastiskt material som man kan formas med många olika tekniker. Dessutom är det mångfacetterat och fyllt av mening. Det är funktionellt, portabelt, narrativt, dekorativt, politiskt, exotiskt, poetiskt. Det är ett material som kan få oss att förflytta oss i tid och rum. Det är skört, eteriskt och samtidigt slitstakt…Ja, jag kan hålla på länge…
Jag känner att jag fortfarande upptäcker det textila materialet och dess möjligheter så just nu är jag inte intresserad av något annat. Men egentligen är det uttryck och upplevelser jag är mest intresserad av så visst, kanske kommer materialet bytas ut en dag…

Nu till det här med att vara bagisbo. Nämn tre bra saker med att bo i Bagarmossen!

SVAR: Oj bara tre!? Det är fint i Bagis, det bor väldigt trevliga människor här och jag känner mig hemma här.

Om du får makten att bestämma tre nya hus som ska byggas i Bagis. Vart skulle de byggas och vilka verksamheter skulle de innehålla?
SVAR: Och jag skulle även ha obegränsat med pengar då va?!
Ett hus skulle vara full med verkstäder och ateljeer till konstnärer, hantverkare m.m. Ett hus skulle rymma en biograf och en riktigt sjysst restaurang och det sista…hm.. kanske en förskola, för det behövs. Placera dem där de får plats men hugg inte ner några träd!

Är ateljéer en bristvara i Bagarmossen? Var jobbar du idag?
SVAR: Jag tror det finns en del ateljeer i Bagis. Men fler behövs! Jag hyr en del i en jättefin atelje i Skarpnäck, men jag skulle gärna vilja ha en egen. Tips någon?

Nu har Bagisbloggen ställt ett gäng frågor, men säkert inte den där frågan som du egentligen hoppades på. Vilken fråga skulle du ställa till dig själv? Och vad skulle du svara?

SVAR: Nejdå, jag har inte saknat någon fråga. Visserligen ställer jag mig massa frågor dagligen men jag har inga svar….

Tack för pratstunden! Nu dags att passa vidare.
Vilken kreativ bagisbo vill du ska bli intervjuad härnäst?
SVAR: Jag tycker du ska intevjua Nadja Hjorton. Hon är en kreativ koreograf som jag gillar.

 

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...