Det här är Pomme Pomme – det bagisbaserade mobila äppelmusteriet!

 

Häromdagen fick Bagisbloggen nys om ett mobilt musteri med bas i Bagarmossen. Nyfikna som vi är slängde vi iväg några frågor till mustarmästarna Sanna och Per. Här är svaren!

Per och Sanna

Bagisbloggen: Hej bagisborna Sanna och Per! Ni har startat ett företag som heter Pomme Pomme, vad innebär det?
Pomme pomme betyder äpple äpple och är ett namn på ett mobilt musteri. Vi ville se om det fanns ett intresse av att vi kom hem till folk och gjorde must åt dem istället för att all frukt går i backen som den brukar göra.

BB: Hur kom ni på idén?
Jag (Per) har hållit på med att göra sylt, saft och mos under egentligen hela mitt liv. De sista tio åren har jag dessutom gjort eget vin av frukt och bär. Jag har ojat mig över all frukt som växer i trädgårdarna men som inte tas till vara och tänkt att det är en otroligt stor resurs som inte används. Hur skulle man kunna använda den? Till och med jag som är en fanatisk äppelmosälskare har svårt att göra av med mer än 25 kilo äppelmos på ett år (även fast jag lyckats vissa år). Vad kan man göra mer av äpplen? Jo, must!

BB: Hur funkar det?
Hur enkelt som helst. Man kontaktar oss och så kommer vi hem till folk på helgerna med våra handdrivna maskiner och krossar och pressar äpplen för glatta livet. Allra bäst och billigast blir det om man plockar äpplena själv och har med sig egna kärl att förvara musten i. Men vi har också bag-in-box-förpackningar som man kan köpa av oss.

BB: Och hur går det?
Bättre än vi någonsin hoppats på. Intresset är rekordstort. Vi har redan mer jobb än förväntat och då har vi bara delat 500 flygblad i närheten av Bagis. Helgen den 20/21 oktober är det t.ex. klädbytar- och äppelmustarhelg på Karl o Kristinas, torpet vid Pungpinan. Dit är det bara att komma med sina äpplen.

BB:  Och vad gör ni när äppelsäsongen är över?
Då håller vi på med våra vanliga arbeten. Sanna arbetar med kultur i föreningen Jordbro Världsorkester i Haninge. Jag arbetar med sociala rättighetsfrågor i en förening som heter RFHL, Riksförbundet för Rättigheter, Frigörelse, Hälsa och Likabehandling.

BB: Något annat ni skulle vilja passa på att säga till Bagisbloggens läsare?
Det här handlar inte bara om äpplen. Jag kan också bli gråtfärdig när jag ser hur mycket rabarber som blir kvar i trädgårdarna. Är människor medvetna om att rabarbervin är fantastiskt gott? För att inte tala om plommonvin…
Bagisbloggen tackar för intervjun och hoppas alla fruktträdsägare därute kollar in Pomme Pommes sajt >>

Ni andra, som inte äger träd, kanske kan ta ta en tur till Fruktkartan först, det finns ju en gemensamma fruktträd därute som också kan ge must 😉

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.