Bagis: Greenwich Village eller Compton?

En av de hårda snubbarna i Kartellen

En av ”förebilderna ” snubbarna i Kartellen

Bilden och drömmen om ett samhälle är olika. När jag ser det bohemiska Bagarmossen, och hävdar att Bagis är nya söder, finns det andra som hellre skulle vilja dra jämförelser med tungt kriminella Compton i Los Angeles. Dels de som inte har varit i Bagis och bygger sin bild på gamla, starkt överdrivna fördomar, men framförallt de kids som vuxit upp med gangstarap och inte riktigt får sin egen verklighet att gå ihop med drömmar om blingbling, snygga brudar och feta lyxåk. Killar som gärna vill få det att verka som att de lever det fetaste, tyngsta, kriminella livet. Som gärna skriker respekt och klottrar ”fuck aina” utanför tbanan.

Det var tankarna som for runt i mitt huvud när jag häromdagen lyssnade på ett avsnitt i en radiodokumentär om gangstarapgruppen Kartellen. I dokumentären knallar en reporter fram till ett gäng grabbar som hävdar att de är ”torgets väktare”, att de ”äger torget”. Vi fick också veta att det finns ett gäng på kanske 40 personer som bland annat laddat upp med brandbomber som de tänkt använda mot polisen och affärsidkare kring torget.

Onekligen läskigt, och sorgligt. För de här desillusionerade killarna verkar ju inte äga någonting. Bara sitt utanförskap.

Efter att ha lyssnat på reportaget (och lyssnat igenom ett tiotal låtar med Kartellen) gick jag med tunga steg mot torget (Kartellens rap känns faktiskt mer depp-rap än gangsta…). Ett soldränkt torg, några pensionärer med rullatorer och inte en endaste ”gängväktare”. Mörkret var borta, och jag såg återigen det Bagis jag lärt älska. Med det menar jag inte att inte problemen finns. Att ungdomar väljer ett liv utanför samhället och ser polisen som fiende är ett problem. Och det är många som känner sig otrygga när de är på torget nattetid. Men de här kidsen styr inte Bagis, det finns inga gängkrig och  Bagis har mer gemensamt med Greenwich village än Compton. Jag lovar.

Snart öppnar nytt ungdomens hus!
Nytt ungdomens hus snart invigt!Helt svartsynt enögd var faktiskt inte denna dokumentär. Vi fick också veta att flera organisationer, där ibland Stockholmshem, jobbar hårt med att ge ungdomarna alternativ till att vara gangsta-wannabes. De har bland annat satsat 20 miljoner kronor på att tillsammans med ett gäng ungdomar bygga ett ungdomens hus på Byälvsvägen 20. Ett aktivitetshus med bland annat välutrustad biograf som enligt radioprogrammet öppnar redan på tisdag nästa vecka (21 april).

Kul! Läs mer i Stockholmshems tidning.

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.