Må den schysstaste tidningen vinna: Mitt i Söderort har fått tuff konkurrens

tidningskrig

Från och med i morgon lördag dimper gratistidningen Tidningen Hammarby/Skarpnäck ner i brevlådan hos bagisbor och andra längs förorterna på Linje 17. Därmed tar de upp kampen med gratistidningen Mitt i Söderort som haft gratistidningsmonopol i stadsdelen ett bra tag. Efter att ha läst igenom första numret (du kan läsa det här) säger jag: Äntligen. För visst är det skönt med en tidning som faktiskt känns lokal, där det lyfts fram positiva saker i stadsdelen och där polisrapporter presenteras kortfattat under vinjetten ”Polisrapporten” och inte sminkade som en notispalt med vanliga nyheter.

Det som stört mig så oerhört mycket med Mitt i-tidningen under åren är jakten på de negativa vinklarna. Målet med förstasidan tycks för det mesta vara att hitta något riktigt läskigt som skrämmer skiten ur folk och ska få dem att ta upp tidningen från hallmattan.  Det senaste exemplet är nästan skrattretande: ”En smitthärd för virus” (se bild ovan). Eftersom man inte lyckades nosa reda på några inbrottsligor, bankomatbedragare, fuskande friåkare, knivmord eller kolonistugeinbrott intervjuar man en infektionsläkare som meddelar att närsomhelst (kanske imorgon, kanske om ett år, kanske om tio år) kan det bli en pandemi, där en elakartad influensa drabbar Stockholm och då är det minsann inte kul att åka tunnelbana.

Första numret av konkurrenten Tidningen Hammarby/Skarpnäck gör de närmaste tvärtom. De slänger upp artikeln ”Nu vill alla bo i BAGIS” på omslaget och tidningen har en skön mix av relevanta artiklar och positiva exempel. Positiva exempel som är en av anledningarna till att jag drog igång Bagisbloggen för snart sex år sedan. För jag tror att hur vi berättar historierna om ett lokalsamhälle, och vad vi väljer att berätta spelar oerhört stor roll för hur samhället mår. Självklart ska man skriva om det mörka, om vad som egentligen hände när kassörskan på Konsum i Kärrtorp blev skjuten, eller kvinnan som blev skjuten av sin svartsjuke man mitt i en radhusidyll i utkanten av Bagarmossen. Men det mörka ska vägas mot alla de postiva saker som händer i en stadsdel (på den här bloggen har vi koncentrerat oss på de ljusa, eftersom övriga media har varit väldigt duktiga på att rapportera de negativa).

Jag håller nu tummarna för att Direktpress håller stilen, och framförallt: Att Mitt i Söderort hänger på och lyfter fram de positiva artiklar de har, och passar på att lägga mer resurser på lokaljournalistik istället för matlagningsreportage och vintips. Må bästa lokaltidning vinna!

(och kanske finns det rent av plats för två, det bor ju runt 40 000 personer i området).

—–

PS: Intressantast i första numret av Tidningen Hammarby/Skarpnäck tyckte jag var artikeln om medieplattformen Orten i fokus, och den insändare som bagisbon Ronja Ali skrivit, och som omarbetats till en gästkrönika i anslutning till artikeln. Riktig intressant det där att bara killarna hänger i centrum och tonårstjejerna drar in till stan. Läs Ronjas insändare i sin helhet här >>

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.