Hett sommartips: Kvällsbada i Söderbysjön

Hett, hett, hett på dagarna har för det mesta en härlig bieffekt: Ljuvligt sommarljumt på kvällarna. Och vad är bättre då än att ta en tur till en pittoresk insjö. Häromdagen följde jag Elins goda råd att ta en middag på Björkhagens Golfklubb. Mysigt, men mysigast av allt var nog ändå badet efteråt. Fantastiskt kvällsljus, underbar sjö, och fler gäss än människor (återkommer till det där med gäss). Här lite bilder med kommentarer (bland annat om det där med gässen).

Klockan 19:20 en onsdagkväll. Inte mycket folk alls

Klockan 19:20 en onsdagkväll. Inte mycket folk alls

Fantastiskt kvällsljus

Fantastiskt kvällsljus

Mycket folk på dagarna? På kvällen är det betydligt lugnare

Mycket folk på dagarna? På kvällen är det betydligt lugnare

Ännu färre människor i vattnet

Ännu färre människor i vattnet

och de berömda fåglarna...

och de berömda fåglarna...

Fåglarna ja… enligt den utmärkta bloggen Indianparken som häromdagen hyllade Söderbysjön i ett inspirerat inlägg (läs här), rör det sig om vitkindade gäss, inte kanadagäss (Uppdatering: och som Peter påpekar nedan kanske det trots allt är kanadagäss… well, well). Precis som Indianparks-Anna har jag inte något problem med fåglarna i sig, men deras avföring lägger en viss sordin på badstämningen. Att trippa runt bland bajshögar med sin nyfikna 1,5 åring är inte så himla kul. Framförallt efter man tagit sitt ljuvliga dopp. Kan inte någon extrem gås-vän lista ut ett sätt att få dem att hänga vid Dammtorpssjön i stället?

Har för övrigt hört att den finaste kvällsdoppsjön i hela Nackareservatet är Ulvsjön. Någon som har prövat?

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...

11 svar

 1. Mikko skriver:

  Tack för tipset om Ulvsjön. Nu har jag två sjöar att testa, har nämligen även fått tips om Sandasjön.

  • Anders Engström skriver:

   Vore kul om du kunde göra en liten jämförelse för Bagisbloggens räkning. Som småbarnspappa är det inte lika lätt att göra de där utflykterna ut i bushen.

 2. anders göransson skriver:

  dem dära satans fåglarna!

 3. Mikko skriver:

  Ska absolut göra en jämförelse så fort jag hittat dit.

 4. Ludvig Linton skriver:

  Kommer precis från ett kvällsdopp vid Ulvsjön, är verkligen hur fint som helst. Lagom cykelavstånd från bagis också!

 5. Lovisa skriver:

  Ulvan, som Ulvsjön också kallas, är väldigt härlig och har ett hoppberg som inte går av för hackor (är uppväxt i Älta). Gässen är verkligen ett problem vid Söderbysjön, vem kan man höra av sig till för att få bukt med dem? Ett annat hett badtips är Sandasjön, som ligger nära Källtorpssjön. Stockholms renaste vatten, direkt från källan!

 6. Mia skriver:

  O, tack för tipset! Jag och Lo gick dit efter dagis, tog ett dopp och åt middag. Vi rekommenderar pannkakorna (45 kr med sylt och grädde) och grekiska färsbiffar (jättegoda för 69 kr).

 7. Peter skriver:

  Fåglarna på dina bilder är i alla fall inte vitkindade gäss. Vitkindade gäss har svart bröst. Se här http://kronbergskrattarochler.wordpress.com/page/13/

  • Anders Engström skriver:

   oh, du vise Peter. Nu har jag lagt in en rättelse.
   Tog faktiskt ett dopp ikväll och kunde konstatera att jag faktiskt kan leva med gässen. En stor fördel med dem är att det är ganska lagom med folk som badar. I alla fall på kvällen.

 8. Helinn skriver:

  Jag som har bott i bagis i hela mitt liv tycker att det är hemskt att man inte gör något åt allt bajs som ligger över hela gräsmattan. När jag var yngre så var vi jämt vid sjön och det var rent och fräscht. Nu känns det som om ingen bryr sig längre. Det måste ju finnas någon som har ansvar och kan se till att allt skit rensas upp. Det kommer att bli sämre och sämre vatttenkvalité ju varmare det blir och som det verkar nu så är det ju knappt någon som badar, trots att vattnet faktiskt är ganska varmt. Om det finns någon som vet vart man ska vända sig för att få bukt på det här problemet får man gärna höra av sig.

 9. Ingrid skriver:

  Ja, kan ingen anställa några sommarjobbare som kan kratta undan bajset på morgonen. Kanske är det läget mellan Nacka kommun och Stockholm Stad som gör att ingen tar tag i det. För är det inte så att stranden tillhör Nacka kommun? Men de som vill bada där är ju mest folk som bor i Bagis, Björkhagen mm.

  Men det är verkligen äckligt med bajset där.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *