Bagisbon Frida släpper bok om gerillaslöjd nu på torsdag!

frida_boken

På Bagisbloggen intervjuar vi då och då kreativa bagisbor som är på tapeten.  Den här gången råkar den kreativa personen vara min fru Frida… känns lite konstigt att intervjua henne här, men hon har faktiskt gjort en så pass häftig grej som lanseras på torsdag, att jag inte kunde låta bli. Så jag mejlade (!) lite frågor till Frida och här är svaren 🙂

Hallå där Frida Arnqvist Engström, vad händer på torsdag?

– På torsdag har jag release för min bok Gerillaslöjd – garngraffiti, DIY och den handgjorda revolutionen på Kulturhuset. Där släpps boken och där ger jag lite smakprov på vad gerillaslöjd kan vara i form av en föreläsning. Välkommen dit!

Berätta mer, vad är Gerillaslöjd?

– Gerillaslöjd är ett samlingsnamn för de alltfler görare som idag använder hantverk för att smycka det offentliga rummet. Det kan vara garngraffititaggare, radikalbrodöser, städtaggare och fröbombare, som alla vill visa upp sina åsikter med hjälp av sina händer.

Hur halkade du in på det här?

-Jag är journalist och bloggare, jag driver bloggen kurbits.nu, där jag bevakat den samtida slöjden sedan 2008. Den här rörelsen med bland annat hantverksaktivism och garngraffiti har jag av den anledningen följt. Liksom de görare som verkar i den. Jag har också hållit en massa föredrag i ämnet de senaste åren, så steget till att sammanställa detta och göra en reportagebok av det kändes naturligt.

Magda Sayeg var med och startade gruppen Knitta Please. Hennes instickade buss kom till i samarbete med ett konstgalleri i Mexico City 2008. Den består av en mängd hopsydda mormorsrutor och blev startskottet för hennes sätt att göra offentliga konstnärliga installationer i garn. Foto Cesar Ortega

Magda Sayegs buss, med i en bok nära dig. (Foto Cesar Ortega)

Boken är ganska politisk, finns det en tanke med att boken släpps nu när hela samhället laddar för val?

– Det är nog mer en lyckosam slump att vi är i valtider, men det här är i allra högsta grad en politiskt medveten och samhällsengagerad rörelse av slöjdare, som med hjälp av sitt hantverk kanaliserar sina politiska åsikter och sin oro för världsläget. Dessa görare räds inte att uttrycka sig politiskt som många andra idag, det är bara deras kanaler som är annorlunda. Istället för att dela en länk på Facebook, skriva en debattartikel eller demonstrera sätter de upp garngraffititaggar med feministiska åsikter, mini protest banners (små broderade banderoller) med humanitära eller miljömässiga budskap i den offentliga miljön.

Och slutligen en lokalpatrotisk fråga: det skrivs en del böcker i Bagarmossen. Varför tror du att det bor så många författare här?

– För att det är högt till tak i Bagarmossen. Här finns kulturell bredd och mycket plats att tänka, träffa andra kreativa människor och ingå i nätverk. Det är lätt att tillåta sig själv vara kreativ i Bagarmossen, tanken ”kan andra kan jag” kommer lätt till en. Testa själv!

—-

Boken Gerillaslöjd – Garngraffiti, DIY och den handgjorda revolutionen släpps alltså på torsdag. Klockan 6:53 sitter författaren Frida Arnqvist Engström i morgonsoffan på SVT1 och klockan 17:30 är alla välkomna till release-mingel och föredrag på Kulturhusets scen Plattan.

Mer info om boken >>
Mer info om evenemanget på Kulturhuset >>

 

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *