Det här är Söders dragspel – en dragspelsverkstad i Bagarmossen

Magne Pettersson

Bagarmossen har bland annat djursjukhus, skoservice- och kemtvätt (som enligt osanna men roliga rykten drivs av Robert De Niros bror), ett gäng frisörer (såsom Salong Jolie)… och nu: en alldeles egen dragspelsverkstad! Bakom verkstaden ”Söders dragspel” står Magne Pettersson boende på Byälvsvägen. Hans vurm för dragspel började för 7 år sedan när han bodde i Berlin. På en loppis hittade han ett litet dragspel:

– Jag började öva in några Klezmer-låtar och blev snabbt helt besatt av att spela dragspel, berättar Magne.
Besattheten att spela övergick i en jakt på att hitta det ultimata dragspelet och under den jakten lärde han sig massor om olika dragspelsmodeller och att det faktiskt gick att tjäna pengar på att köpa in och sälja vidare begagnade dragspel. Nästa steg var att renovera:

–När jag började öppna instrumenten, var det som en ny värld öppnade sig. Jag började googla fram allt jag kunde hitta om dragspelsreparationer på nätet, köpte böcker och ringde upp de gamla stötarna i branschen.

Köpa, renovera och sälja dragspel, låter ju som ett yrke, och det som fick Magne att gå vidare i sitt karriärval var faktiskt en fest i Bagis:

– Jag träffade en tjej som jobbade på Sveriges största dragspelsaffär utanför Göteborg, berättar Magne. Det var så klart ett helt osannolikt sammanträffande och vi blev kompisar. Så jag lärde mig mycket genom henne. Var bland annat nere och hälsade på hos Karlssons musik där hon jobbade.

Och nu har Magne en egen dragspelsverkstad. Bagisbloggen var lite nyfiken på verksamheten och ställde lite fler frågor:

Bagisbloggen: Vad är det du gör med dragspelen?

-Det kan vara ett otal olika små eller stora ingrepp. Oftast är det sådant som på något vis rör de organiska materialen som finns i ett dragspel. Till exempel skinn och vax torkar ut med åren och behöver bytas ut. Men det kan också röra sig om att mekaniken behöver justeras eller sprickor i chassit. Slutligen stämmer jag också alla dragspel.

Bagisbloggen:  Hur är den typiska jag-vill-renovera-mitt-dragspelskunden?

Nu har jag ju inte haft så jättemånga ”renoveringskunder” ännu. Men de som jag har sålt dragspel till är till större delen män mellan 50-90 år. Men det har även varit en del kvinnor i alla åldrar och folk som köpt dragspel till sina barn.
Men om man ska generalisera så finns det nog två olika grupper. Den ena är den grupp människor som växte upp med Calle Jularbo och på något vis tillhör den etablerade svenska dragspelstraditionen. Den andra gruppen är de som inte har nån direkt koppling dit. Till exempel ungdomar som lyssnat på Yann Tiersen (Amelie från Monmarte soundtracket mm) och Detektivbyrån, eller folk med annat ursprung än svenskt.

Bagisbloggen: Låt säga att jag har ett pianodragspel liggande i källaren (vilket jag faktiskt råkar ha…) på ett ungefär vad skulle det kosta att renovera det i toppskick?

Det beror på hur fuktigt det är i din källare. Dragspel gillar inte fukt och man ska alltid förvara dragspel i rumstemperatur. En enkel tumregel är: luktar spelet gammal unken sommarstuga blir det oftast väldigt dyrt eller så är inte värt att renovera alls.
Om spelet luktar ok, det vill säga inte dragit på sig fuktskador kostar det ”typ” mellan 400-6000 kr.

Bagisbloggen: På din sajt skriver du att du att dragspelsmusiken fått ett visst uppsving de senaste åren. Om du vill omvända en dragspelsskeptiker vilka artister rekommenderar du då?

Då kanske man skulle undvika typisk Svensk dragspelsmusik till börja med .
Yann Tiersen är en kompositör som skrivit fina musette inspirerade låtar som många gillar. Några som gillade honom lite extra mycket var den svenska gruppen Detektivbyrån som närmast plagierat hans låtar men ändå hittat ett eget  unikt sound. De är bra ambassadörer för dragspelet i Sverige idag men har tyvärr lagt ner gruppen. Och så Astor Piazzolla så klart.

Bagisbloggen: Något mer du skulle vilja passa på att säga när du har Bagisbloggläsarnas öra?

Ja jag kommer så småningom behöva hitta en lokal, helst i Bagarmossen…Hör av dig/er om ni vet nån.

Läs mer om Söders Dragspel på hemsidan: www.dragspelsverkstan.se
Och Facebooksidan: www.facebook.com/SodersDragspel

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.