Missa inte: Den fantastiska japanska trädgården vid Byälvsvägen

Häromdagen var det någon som på Twitter lade upp en bild tagen med Instagram med texten ”gerillaodling” i Bagis. Jag klickade på länken och vaknade upp ur min sommardvala: Det är ju den fantastiska japanska trädgården vid Byälvsvägen! Den som bland annat Evelina tipsade om för snart en månad sedan, och som dessutom blev omskriven i Dagens Nyheter för ett litet tag sedan.

Nej, det rör sig inte om en gerillaodling. Hobbyträdgårdsmästaren Pål Bergström som bor i huset bredvid (Byälvsvägen 38) har fixat ett så kallat brukaravtal med kommunen, och har förvandlat en ganska skabbig skogsdunge till ett veritabelt konstverk. 3000 kvadratmeter har med stor möda och en massa entusiasm omvandlats en fantastisk japansk trädgård. I artikeln i DN (som tyvärr inte finns tillgänglig på nätet) berättar Pål (stavat Paul av DN):

– Jag arbetar i min egen takt eftersom jag har en förstörd rygg efter en misslyckad operation. Jag har arbetat på posten i 30 år och är egendomslös och har inget sommarställe. Så de små slantar jag har går hit, säger han.

Att få förvalta den allmänna marken och dela med sig till andra av det han skapar tycker han är härligt.

– Och jag får ofta besök av barn och vuxna som vill sitta här en stund och ta det lugnt eller småprata lite. En del tar lite mask i komposterna när de ska gå och fiska. Och där uppe på bergknallen sitter jag ofta själv och funderar ut nya projekt, säger Paul Bergström.

Undertecknad har besökt trädgården ett par gånger och blir varje gång lika förstummad över vilket jättejobb Pål lagt ner, och har stor respekt för hans talang och gärning. Därför blir jag också himla besviken över att någon grävt upp och stulit sex av Påls planterade plantor. Vem får för sig att stjäla en cypress från en park? Obegripligt.

Har funderat ett par gånger på om man inte borde samla in pengar till Pål, till nya växter. Någon som är på?
Pål har ju givet Bagis en japansk trädgård, är det inte dags för oss  i Bagis att ge något tillbaka?

 

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...

15 svar

 1. Carina skriver:

  Tänkte själv den tanken när jag gick förbi trädgården, sånt fint jobb vill man ju gärna uppmuntra genom ett litet bidrag som kan omvandlas till något fint. Säg bara hur och när så skänker vi gärna en slant!

 2. Johanna skriver:

  Tycker det är en jätte bra idé! Jag har gått förbi den och sett den växa fram sakta i ett par år nu. Trädgården är helt underbar, som en liten oas. Hur kan en sådan insamling organiseras?

 3. Kristiina skriver:

  Tack, Anders, för initiativet! Vilket fantastiskt jobb Pål har gjort! Det skulle också behövas frivilliga att röja skogsgläntan på andra sidan av stigen, som ser så hemsk ut.
  Absolut! En insamling till Pål – Ja!

 4. Josefine skriver:

  Jag tycker att det vore bra med ett kontonr, så kan man sätta in bidrag till trädgården lite löpande.

 5. Marlene skriver:

  Är också gärna med och bidrar till Påls arbete.

 6. Daniel skriver:

  Är det ingen som är bra på fonder och stipendier? Det måste ju gå att hitta någon skum stiftelse som sitter på urgamla pengar att dela ut till just sådant här.

 7. Malin K skriver:

  Upptäckte trädgården för bara några dagar sen och blev så imponerad! Så fin! Trist dock att nån stjäl växter…
  Jag är också med på insamling!

 8. Anita Santesson skriver:

  Trädgården är fantastisk, jag är gärna med och lägger en slant. Har trädgårdsmästaren/konstnären själv uttryckt något önskemål?

  • Anders Engström skriver:

   Har faktiskt inte haft möjlighet att prata med honom själv. Har ringt hans telefonnummer två gånger, men båda gångerna troligtvis feltajmat… Någon som har pratat med honom?

 9. Åsa Nyblom skriver:

  Jag tycker också att en insamling vore toppen, och skulle gärna bidra!

 10. Evelina skriver:

  Hej! Vad kul att du gjorde ett inlägg om denna fina trädgård. Jag själv var ju också på semester sen och kunde inte skicka några foton. Jag tycker det är en jättebra idé med en insamling till Pål. Ett smidigt sätt vore kanske att sätta upp en skylt vid trädgården med ett SMS-nummer dit man kan sms:a för att skänka en viss summa till honom. Skulle dvs. fungera likadant som när man sms:ar till Röda korset eller Läkare utan gränser och liknande. Det verkar finnas många olika företag som erbjuder dessa tjänster med olika nivå av provision, är inte så insatt i ämnet men kanske kan kollas upp.
  Mvh Evelina

  • Anders Engström skriver:

   Intressant idé. Tyvärr tror jag just ett sms-nummer kostar lite väl mycket i administration, men tanken är god. Jag har ännu inte hunnit få tag i Pål. Han kanske inte ens vill ha pengar 😉 Någon som pratat med honom?

 11. Patrik Lermon skriver:

  Om Pål har en mobiltelefon så kan han skaffa WyWallet.
  WyWallet är ett något som alla svenska mobiloperatörer kommit överens om att använda för att sköta enkla pengatransaktioner folk emellan. Man behöver ingen smartphone vad jag förstår, men man måste ha ett mobilabonnemang, och en dator om han vill kunna registrera sig och föra över pengarna till ett bankkonto.
  Om Pål skulle skaffa detta så kan alla som vill skicka pengar med WyWallet.

  Kan någon posta trädgårdens position?

 12. Drott Anders Åström skriver:

  Påls Japanska Trädgård är hotad…

  Pål och Annelie har gett upp. häromdagen hade Pål ett samtal med en lattepappa, som hävdade sina barns rätt att klättra i Påls omsorgsfullt beskurna träd och buskar. Det kommer dagisgrupper, där personalen sätter sej och fikar. och släpper ut barngruppen bland azaleor, rhododendron, hostor och nyplanteringar. när pål förklarar att det inte är en äventyrspark, utan en sinnenas trädgård, får han till svar att det är allmän plats, och att han inte bör lägga sig i…

  Pål har inte råd att köpa växter, han stratifierar frön under vintern, groddar fröna under våren för att planerar ut dom så här års, trädgården är så här års väldigt känslig för fötter…

  Jag har följt Pål & Annelie under dom nu 11 år som dom har skapat denna underbara pärla i Bagis, och tänker skapa ”Trädgårdens Vänner” i syfte att samla in pengar till trädgården, och få Pål och Anneli att ändra sig och jobba vidare…
  Är det nån som hänger på

  drott@ovi.com det är bråttom…

  Drott Anders Åström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *