Debatt: Bygg simhall i Bagarmossen/Skarpnäck!

Foto: Finlay McWalter Bagisbloggen fick ett brev från Maria Hannäs, ledamot för Vänsterpartiet i Stadsbyggnadsnämnden. Hon och partiet hon företräder vill få upp frågan om simhall på dagordningen. Visst behövs det en sim- och idrottshall i Bagarmossen/Skarpnäcksområdet, tycker de. Vad tycker du? Bagisbloggen gillar debatt och har inget emot att torgföra lokala partiers åsikter. Vore hemskt roligt att höra argumenten för och emot. Kommentera gärna nedan.

Här är Vänsterpartiets åsikt i frågan:

Vänsterpartiet har avsatt pengar i vår budget för 2013 för en sim- och idrottshall på Skarpnäcksfältet, på den tomt vid Folkhögskolan som står tom. I höstas bestämde sig borgarna för att dra tillbaka den markanvisning som då fanns sedan flera år.

De har från allra första början varit med på att en simhall behövs, men har ändrat sig och sagt att de enbart går med på det om en sponsor dyker upp och betalar kalaset och driver den. Och knappt ens då. De har även i kommunfullmäktige agerat aktivt mot. Nu sade de till sina tjänstemän i idrottsförvaltningen att begära hos Exploateringskontoret att ta tillbaka markanvisningen. Idrottsförvaltningen själva anser att en simhall och idrottsbyggnad absolut behövs, trots den nya provisoriska s.k. ”Sprallenhallen” som tillkom på idrottsfältet. Inte minst är våra skolor inom hela stadsdelen underförsörjda med stora idrottshallar och det är oklart vad som kommer att hända med hallarna vid gamla Bergholmsskolan. Markanvisningen drogs alltså tillbaka och Exploateringskontoret var extremt snabba med att hitta på annat. Dvs ett industriföretag. Inte konstigt egentligen eftersom området redan har industrikaraktär.

En majoritet i exploateringsnämnden tog den 7 februari, beslut om markanvisning för en industri. Vänsterpartiet stödde, av misstag, det förslaget och hade ingen reservation. Det var olyckligt eftersom vi har varit den drivande parten i många år FÖR en sim-och idrottshall. Det kan ju tolkas som om vi ändrat oss. Det har vi inte. Absolut inte.

Om de borgerliga som har egen majoritet inte hade så bråttom hade man kunnat se en valseger och med en annan majoritet efter valet 2014, där vi skulle kunna genomföra det beslut som togs av kommunfullmäktige för flera år sedan. Dvs Maria Hannäs (V) motion om en sim- och idrottshall. Men nu har beslutet om preliminär markanvisning skett. Nästa steg är stadsbyggnadsnämnden och start PM för en ny detaljplan. Maria Hannäs kommer givetvis att motarbeta och gå på avslag på det ärendet i Stadsbyggnadsnämnden. Tyvärr har borgarna majoritet i staden och kommer att försöka genomföra detta. Det enda som kan ändra borgarnas inställning i ett tidigt skede är en extremt stark opinion. Den har tyvärr inte varit tillräckligt stark. Ännu.

Det är en tuff utmaning att hitta en ny lika bra tomt, både ur kollektivtrafiksynpunkt med även för persontransporter med bil (detta var ju perfekt område, nära trafikleder vilket skulle ge minimerad biltrafik i bostadsområdet) Vi vänsterpartister fortsätter givetvis att arbeta för en bättre stadsmiljö, för både bostäder, arbetsplatser samt en sim- och idrottshall i Skarpnäck.

Alexandra Mattsson, ledamot Skarpnäcks stadsdelsnämnd (V)
Maria Hannäs, ledamot Stadsbyggnadsnämnden (V)

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...

8 svar

 1. Eva-Kajsa skriver:

  Simhall ska vi ha! Bra inlägg. Har följt frågan i olika forum genom åren, och blev väldigt besviken när planerna på simhall lades ner. Jättebra att frågan kommer upp igen! Vi sitter mer och mer stilla i våra dagliga liv, och i dessa stillasittande smartphonetider är det fler simhallar och sporthallar och såklart även gratis idrottsmöjligheter som öppna fotbollsplaner och skateramper och kreativa lekplatser vi behöver. Mitt förslag är: underjordisk simhall, bostäder ovanpå och så en botanisk trädgård högst upp :=)

  (Blir dock vääääldigt orolig om förslag kan stödjas ”utav misstag”, känns totalt opålitligt, hur är det möjligt? Vad mer stöds ”av misstag”, vilka beslut har blivit genomförda ”av misstag”?)

  /Eva-Kajsa

 2. Signe skriver:

  Jag har också tänkt på det här. Hur många simhallar har Stockholm per capita? Och vad har linje 17 för service? Ingen stor/billig matbutik, ingen simhall. Upp till kamp, va?

 3. Ulrika Blomdahl skriver:

  Absolut ska det byggas en sim och idrottshall! Det är ett kanonförslag för hela området. Dessutom borde förslaget om studentlägenheter också genomföras.

 4. Andrew skriver:

  Jag har svårt för V, men det här är en ypperlig idé. Gamla Bergholmsskolans område vore ju faktiskt ett riktigt bra ställe – centralt nog att vara nära till allt, tillräckligt långt från centrum för att inte blockera något, och dessutom ett område som redan har plan mark och infrastruktur. Och förstås nära nog för Skarpnäcksborna att promenera dit också.

  Min fru vill gå och simma, men då måste hon åka till Eriksdalsbadet eller Farstabadet – nog finns det väl tillräckligt med intresse i Bagis och Skarpnäck för att göra en simhall vid Bergholm lönsam?

  • Kristina skriver:

   Andrew, om din fru vill gå och simma finns även det fina Sandsborgsbadet, vid tunnelbana Sandsborg. Det är ofta lite folk tidigt på helgmorgnar, men kanske även annars. Det är relativt nyrenoverat, och fräscht. Ett tips!

   • Andrew skriver:

    Mjo, men Sandsborg är bökigare att ta sig till – Eriksdal är i a f inga byten. Dessutom har jag haft lite svårt för Sandsborgsbadet ända sen jag som liten hittade en använd tampong på stegen – det har ju haft över tjugo år att bli bättre, men sånt där får en alltid att känna lite olust för en simhall. 😉

 5. mike skriver:

  Jättebra ide med simhall. Gärna med tillhörande gym och bastu. Tyvärr lär den trashas fullständigt av ligister om den byggs i Skarpnäck. Bättre då att placera den i Bagarmossen.

  • Maria Hannäs skriver:

   Nu gäller det. I nästa detaljplan som kommer på västra delen av Skarpnäcksfältet så ska vi se till att det verkligen blir av. En sim-och Idrottshall skulle ”lyfta”
   området rejält. Nu finns världens chans.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *