Därför drar jag igång bagisbloggen

I juli firar jag två år som bagisbo. Innan bodde jag i Solna, innan dess Sundbyberg, Hökarängen, Söder, Bredäng, Hägersten och Abrahamsberg. Åtta platser på tio år, och ingen av dem klår på någotvis Bagarmossen. Visst har Sumpan sin charm, visst hade Doktor Kosmos skivsläpparfest på pizzerian i Bredäng och visst var det härligt med Hagaparken runt knuten i Solna (och tänk vad nära hem från krogen när man bodde i Bofils båge)… men aldrig har jag känt sådan lust att umgås med mina grannar som i Bagis. Här bor en massa kreativa människor, vilket föder och göder en massa kreativitet. I min ”privata” blogg Bakelit.com har jag redan tidigare myntat begreppet Bohemian Bagarmossen, och även om det är lite corny (har alltid tyckt det är lite larvigt med SoFo) så fångar det lite av känslan. Många jag träffat här har beskrivit det som Södermalm för 15-20 år sedan, innan det stod dyra sportbilar parkerade i vart och vartannat gathörn.

Men Bagarmossen är inte Söder. Här finns så mycket mer. Läser man mäklarannonserna framhävs ofta närheten till Nackareservatet. Och tro mig, det är faktiskt inte bara en mäklarklyscha. Det är häftigt att bara ett stenkast bort ha ett gigantiskt naturområde med badsjöar, cykelvägar, stigar, svampar, bär och livs levande djur… Jag har aldrig varit en frilufsis, men som Bagisbo är det lätt att trilla dit.

För mig är arkitekturen i Bagis viktig. Som pappaledig har jag knallat runt i Bagarmossen och gång på gång fascinerats över de smarta gårdslösningarna och de oändliga variationerna av samma formelement. Den del av Bagarmossen som kallas ”Gamla Bagarmossen” är byggd på 50-talet och var på sin tid himmelriket för så kallade barnrikefamiljer. Smart planerade lägenheter med trevliga bilfria innergårdar. Idag är det också ett himmelrike för barnfamiljer även om vi idag tycker det är trångt att bo två-tre barn plus vuxna i en tvåa. Arkitekturen kompletteras med härliga 50-åriga lövträd och tallar som gör Bagis extra vackert under sommaren och hösten.

Jag lär återkomma till det här med arkitektur (allt från mindre charmiga loftgångshus från 60-talet till 2000-talets olika nybyggen). Det här kommer som sagt bli en blogg som handlar om det mesta som rör Bagis. Och med detta inlägg gör jag en tjyvstart. Formen är nämligen ännu inte satt (det nuvarande temat är inte ens på svenska) och jag har ännu inte bestämt alla funktioner.

Men nu vet ni att den finns och om ni vill bidra med information är det bara att skriva en kommentar härnedan. Kanske kommer bloggen med tiden rentav bli en gruppblogg med flera skribenter.

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...

16 svar

 1. Tobias skriver:

  bra grej, anders!
  jag kommer läsa. 🙂

  kram,
  tobias

 2. paola skriver:

  Hej vad kul Anders. Nu har jag mer att läsa om vad Vanna och du gör också kanske.

  Jag googlade på bagisbloggen tidigare för att se om du startat den och kom då till ung i kyrkan i Bagarmossen- så du har en konkurrent!

  • Andreas skriver:

   Här är konkurrenten! Hej nya Bagisbloggen, kul att vi är flera som gillar det namnet. Skulle ju kunna bli risk för sammanblandningar men vi skriver ju om olika grejer så det är nog lugnt. Om du börjar med funderingar om livet i förhållande till kristen tro, Veckans Frågor och börjar droppa Dag Hammarskjöldcitat så blir det dock problematiskt.. 🙂 Viva Bagis!

   • Anders skriver:

    Hej Andreas! Ja, det var ju en liten miss att inte googla på namnet innan jag registrerade adressen… letade bara på domännamn. Jag tro dock vi kan samsas om utrymmet. Antagligen får jag anledning att hänvisa till din blogg emellanåt 😉

    • Andreas skriver:

     Håller helt med! Kommer definitvt att ange dig som källa nu efter ditt ’scoop’ angående bagarmossens skola. Gillar f.ö. ditt Bohemian Bagarmossen!

 3. Stefan skriver:

  Bra! Mycket bra! som gammal söderkis köper jag det där med om att -70, och -80 telets söder flyttar söderut. Hör av dig om du behöver draghjälp!

  från en som bor söder om bagis!

 4. Lotta skriver:

  Kul, kommer följa den, även jag strax söderifrån. 🙂

  • Anders skriver:

   Hmm, jag måste nog fundera på att göra avdelningar för Skarpnäck och Kärrtorp också. Är väldigt nästgårds. Ja, kanske till och med Björkhagen får vara med på ett hörn. Fast jag vet inte. Jag måste ju dra gränsen någonstans 😉

 5. Elin Dunås skriver:

  Jag kommer också att följa bloggen. Känner ibland att jag måste försvara att jag bor i Bagis, i alla fall mot alla innerstadsbor. I helgen var jag ute och gick i flera timmar på de istäckta sjöarna och en kanal, och passade på att fika på ett välfyllt Café Brotorp (heter det väl), då tänkte jag: det här missar söderborna!

 6. Martina skriver:

  Detta kommer bli en topp-blogg av högsta kvalité! Bagis är nöten! This is THE place to be!

 7. Elsa Saboonchi skriver:

  Hej Anders!
  Kul att tagit initsiativ till denna blogg! Jag älskar också Bagis. Uppvuxen i Nacka, Bott vid Nytorget, Stora Essigen vid vattnet, Hammarbyhöjden och Hornstull. Men har aldrig trivts så bra som i Bagis. Blandningen av folk, gångvägar och inga genomfartsvägar. Läste att Bagarmossens arkitektur fick ett fint Arkiteksturpris/stadsplaneringspris runt 1955 just för att det uppnått den optimala mordernismen på den tiden. Det enda som inte funkar i bagis är fågelbajset runt Söderbysjön, men det borde kunna fixas via kommunen. Borde göra en namninsamling och ta tag i frågan¨.
  Ha det gott alla Bagisbor! Bagis rocks!

  • Anders Engström skriver:

   Hej Elsa,
   Kul att du hittat hit! Sprid ordet vetja!
   Och visst kanske en namninsamling om bajset vid Söderbysjön vore något.
   Dra igång den, så lovar jag att vara med på ett hörn 😉

 1. 16 februari 2009

  […] Häromveckan reggade jag domänen bagisbloggen.se. Formen är inte satt (väntar bland annat på en schysst logga från Martin…) och alla funktioner ännu inte spikade. Men jag har i alla fall postat ett första inlägg här >> […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *