Barnen gjorde Birger till porträttkonstnär – utställning på Folkets Hus

Just nu finns en stor samling porträtt att se i foajén på Folkets Hus, ett 30-tal barn från Alzahraa akademi Berghpolmsskolan är porträtterade av Birger Oien. Inget märkvärdigt med det, här är en rad inlevelsefulla porträtt målade av en konstnär. Om det inte vore för att Birger under året har varit vikarie på skolan och uppmanad av barnen att måla av dem:

-Jag började som vikarie i januari i år på Alzahraaskolan, och blev uppmuntrad av barnen, de såg något av det jag gjort hemma tidigare och kallade mig konstnärlig. Jag blev uppfylld av deras önskningar om porträtt och tänkte att jag skulle försöka. Jag har själv inte sett mig själv som porträttkonstnär tidigare och blev överraskad av deras fråga, säger Birger.

på Bagarmossens Folkets Hus finns 30-talet porträtt utställda, barn från Alzahraaskolan är avmålade av Birger Oier, som vikarierat på skolan under året. (Foto Bagisbloggen)

på Bagarmossens Folkets Hus finns 30-talet porträtt utställda, barn från Alzahraaskolan är avmålade av Birger Oier, som vikarierat på skolan under året. (Foto Bagisbloggen)

Målat har han dock gjort länge, i olika tekniker och med olika material – nu fick han alltså hjälp med idén att porträttera barnen och blev själv intresserad av att göra det bland annat i akvarell, en teknik han tidigare inte testat. Birger har målat av barnen från bilder tagna med sin mobiltelefon, han har arbetat med sina tolkningar hemma. En del av barnen har sett sina avbildningar, för många är det en överraskning att se bilden på Folkets Hus. På  lördag 12/12 är alla avmålade barn inbjudna på finissage på utställningen, där de också kommer att få ta med sig porträtten hem.

– Ja, jag vill gärna ge dem bilderna, som tack för att jag fått lära mig måla porträtt så bjuder jag dem på det.

Dock kommer Birger att finnas i Folkets Hus foajé under större delen av veckan, där finns han på plats för alla som vill få sitt porträtt målat, låter han hälsa.

Frida

Bagisbo sedan 2007. Driver till vardags bloggen kurbits.nu, föreläser om gerillaslöjd och förverkligar nu drömmen att agera lokalreporter genom Bagisbloggen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.