Torbjörn Länk: Bagiskonstnären som förvandlar smygfoto till konst

Det var ett tag sedan Bagisbloggen uppmärksammade en kreativ bagisbo. Men nu är det dags igen. Torbjörn Länk heter konstnären och bagisbon som är aktuell med en utställning som man kan se om man tar en tur in till stan.
Bagisbloggen: Hej Torbjörn! Du hade häromdagen vernissage för din utställning på Galleri Jan Wallmark på Rådmansgatan, vad får Bagisbor se om de kommer dit?
Torbjörn Länk

Torbjörn Länk

-På galleriet visar jag oljemålningar på människor som jag fotograferat, i de flesta fall ovetandes. Fotografier som jag sedan använder som skisser till målningar. De gester, blickar och miner som människor visar ute bland andra får en helt annan betydelse när de friläggs. När de sätts in i nya sammanhang och överförs till målningar.

Jag ser det som att jag lyfter ut de jag fotograferat ur det vardagliga bruset och sätter in dem i målningar. På vis kommer att ingå i konsthistorien. En akt av vördnad för människorna. Visserligen anonyma, lika anonyma som många av de avporträtterade människor på museér vars namn vi glömt.
Varför lägger du ner så mycket tid på att måla bilderna, varför visar du inte bilderna som digitaltryck? 
-Måleriet ger en närvarokänsla som fotografiet saknar: volym, djup, penseldrag – spår av liv.
Du smygfotar alltså folk som du sedan förvandlar till konst… Finns det risk/chans att någon här i Bagarmossen känner igen sig i en målning?
 – Jag har hittills inte råkat ut för att någon av de personer som jag avbildat har gett sig till känna. Däremot hände det för många år sedan att mötte en gammal man på Hötorget. Reflexmässigt sträckte jag upp handen till en hälsning men insåg snabbt att jag inte kände honom! Jag hade bara umgåtts med hans utseende i någon månad, stått och penslat i hans ansikte på målarduken!
Men som svar på frågan; om någon flanerat i Gamla Stan, hängt i Kungsträdgården eller vistats i Italien de senaste åren kan man inte utesluta att de finns avbildade på galleriet!
Du har bott och verkat i Bagarmossen i två decennier. Vad är bäst och sämst med Bagarmossen i dina ögon?
– Det bästa är det småskaliga, att mina barn växt upp i ett litet sammanhang där jag lärt känna föräldrar och föräldrars barn genom förskola och skola. Sen uppskattar jag förstås skogen och sjöarna runt oss.
Det sämsta – tja, skulle väl kunna vara den negativa bild som sprids så fort förorten kommer på tal. Vi glömmer lätt allt positivt som sker runt oss.

Utställningen på Galleri Jan Wallmark pågår till 12 oktober: www.janwallmark.se
Mer information om Torbjörn Länk: torbjornlank.se

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *