Bagishuset invigt! Jag var där, och kommer att komma tillbaka igen, och igen!

Bagishuset utifrånFörsta gången jag hörde talas om ”all-aktivitets-huset” i Bagis kunde jag inte låta bli att tänka på Lorry-sketchen om ungdomarna som hela tiden säger: ”Men vi har ju ingen lokal, ju”. För visst kan det verka lite naivt att bygga en lokal för ungdomar och sedan hoppas att en radda problem försvinner. Men efter att ha besökt dagens invigning, av det som numera stolt heter Bagishuset, är jag beredd att kasta min cynism åt fanders och bara ropa: Fantastiskt!

Fullt med folk i pingis/fussball/biljardrummetFör visst är det hur häftigt som helst ett bostadsbolag (Stockholmshem) plöjt ner 20 miljoner i ett projekt där ett tiotal unga bagarmossenbor, med vägledning av Fittja Drift, byggt en fantastisk mötesplats för inte bara unga, utan alla i Bagarmossen. När jag besökte invigningen var det knökfullt med folk i alla åldrar som gick runt och beundrade lokalerna och bjöds på mat, efterrätt och fika.

En kille i vit Bagishuset-tshirt drog entusiastiskt tag i mig, utan att jag ens hann säga hej, och gick stolt runt och visade upp sitt nya häng.

Biografen-Här är fiket, där vi även kommer att servera mat. Och här i korridoren kommer det att bli lite mera mysigt. Nu kommer vi till spelrummet. Som du ser: pingisbord, bordshockey och biljard.

Ungefär här skulle visningen av en normalstor fritidsgård sluta. Men Bagishuset hade bara mer och mer. Vad sägs till exempel om en bioanläggning i klass med en salong på Filmstaden (som enligt min guide skulle visa dokumentärer…), ett datorrum med uppkopplade datorer för surf och datorspel. En herr- och dambastu. En keramikverkstad (med drejskiva och brännugn). En motionssal som ska användas till dans och exempelvis självförsvarskurser, samt en verkstad för den som vill snickra.

Stort! Och det på mer än ett vis. Blir publiken lika blandad till vardags som på invigningen kan det här bli ett all-aktivitets-hus på riktigt. Hoppas det bara läggs lika mycket resurser på att driva den dagliga verksamheten som det lagts på att bygga upp den.

De preliminära öppettiderna är:
Måndag-Torsdag 17-22
Fredag-Lördag 17-24
Söndag 16-20

Var? Byälvsvägen 20 (ingång från baksidan, vid cykelvägen), se karta >>

Vi ses där!

—–
Andra som uppmärksammat invigningen:
Sveriges Radio P4, Stockholmshems pressrelease, Hem & Hyra,

Anders

Grundare av Bagisbloggen. Är relativt ny bagarmossenbo (flyttade hit sommaren 2007), men är numera rejält rotad.

Du gillar kanske också...

9 svar

 1. Johan äppelqvist skriver:

  måste säga att det är sorligt att slösa pengar på att bygga såna här saker, byälvsbarnen kommer ju bara förstöra ”BAGISHUSET”

  • Anders skriver:

   Sorgligt i min värld:
   -Att bunta ihop en mängd individer i en anonym negativ grupp och kalla dem ”byälvsbarnen”.
   -Att dissa en positiv satsning med fördomsfulla argument. För om du tycker att ”förstöra” är negativt, borde du väl tycka att ”bygga” är positivt. Och det är ju faktiskt några av de som du kallar ”byälvsbarnen” som byggt upp Bagishuset. Varför förstöra det man själv byggt?

   Ifall en sådan här satsning ska fungera måste de som bor i området känna sig delaktiga. Jag håller tummarna för att de som driver Bagishuset lyckats med det.

   • Allan Högberg skriver:

    Hej,
    Har nyligen hört om denna sida, och detta är första inlägget från mig. Jag heter Allan Högberg är den som varit och ärdrivande och ansvarig för förverkligandet av Bagishuset. Mycket arbete har lagts ned fram till invigningen, men den stora utmaningen börjar nu.
    Bagishuset skall vara öppet för alla med vissa restriktioner med tanke på ålder. Aktiviteterna skall vara tillgängligt för alla och tider för dessa kommer att informeras via en hemsida som är under konstruktion.
    Jag arbetar som förvaltare och har ansvar för Stockholmshems fastigheter i Bagarmossen och min ambition är bl.a. att sudda ut gränsen mellan Byälvsvägen och övriga Bagis.
    Vi som driver Bagishuset är tacksamma för ideér om aktiviteter som vi kan bedriva, så mer sådant.
    Ni som har frågor om Bagishuset kan på detta forum få svar men jag ser helst att ni gör ett besök och pratar med personal där.

    Jag tackar för att du Anders håller tummarna för att arbetet med Bagishuset skall lyckas, och som du mycket riktigt påpekar så blir Bagishuset vad vi alla gör till.

    • Anders skriver:

     Hej Allan!
     Kul att du hittat hit! Hojta när Bagishusets hemsida är uppe. Blir spännande att se verksamheten komma igång. Det finns många kreativa krafter i Bagis som säkert kan hjälpa till på ett hörn.

     • Allan Högberg skriver:

      Hej
      Det är är jag övertygad om, har redan mött flera av dess krafter i Bagis, många vilka jag inte hade en aning om att de existerade tidigare. Har även fått så mycket positiva reaktioner med anledning av invigningen av Bagishuset och ser fram mot ett gott samarbete med de organisationer och människor som jag varit i kontakt med. det är viktigt att vi samarbetar för det är då vi kan åstadkomma något bra. Så alla goda krafter är välkomna.

 2. Lisbeth skriver:

  Hej

  Det är tråkigt att Bagarmossen i mycket är så tydligt delat i ”gamla Bagarmossen” och Byälvsvägen. Händer det något negativt här så är det ”Byälvsvägens” fel. Alla ungdomar som bor och rör sig i Bagarmossen tycks också höra till Byälvsvägen. Nog för att flera av dem säkert bor där men många bor nog på andra håll också. Kanske flera problem kan lösas genom att istället satsa och öka trivseln (ytterligare, för det finns faktiskt många som trivs mycket bra) i området?

  Jag har inte uppfattat att det var riktat till alla tidigare – vad kul att vi också får vara med! Hur kommer de att förmedla vad som händer där i form av, aktuell filmvisning eller ev. träningspass?

  • Anders skriver:

   Visst är det kul att det är öppet för alla. När jag var där var det lite oklart hur verksamheten ska styras upp och hur informationen går ut. Det pratades om en massa kursverksamhet och att det ska upp en hemsida. Själv blev jag lite impad av biografen och lite sugen på att ordna filmfestival. Kanske kan man få kidsen att göra egna filmer, visa dem och ha en liten Byälvsgala…

   • Lisbeth skriver:

    Filmfestival är en jättekul ide! Låter intressant både med eget material eller annat.
    Jag har blivit nyfiken och måste gå och titta själv när jag får möjlighet.

 1. 02 februari 2011

  […] annan gissning är att den nya fritidsgården likna Bagishuset, då det är samma aktörer som står bakom. Kul för Skarpnäcks […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *