Bagis illlustratörer levererar igen! Vårens frimärken gjorda av Emmelie

På "posten", på Ica i Bagarmossen.

På Posten, på Ica i Bagarmossen.

På skylten bredvid Postens kassa på Ica gör man reklam för frimärken med bin och deras favoritblommor. Det är motiv som skildrar pollineringen, binas samarbete och svärmingen bland annat. De visar tydligt att det finns mycket att känna till om bin. Det kanske inte posten i Bagarmossen eller så många andra känner till är att dessa bin är gjorda av Emmelie Golabiewski. Bagisbo, grafisk formgivare och illustratör som arbetar mycket med bok- och utställningsformgivning. Hennes konstnärliga uttryck och stil passar sig väl för de utförliga tolkningar och detaljerade ytor som ett frimärke utgör.

Emmelie Golabiewski

Emmelie Golabiewski

– När jag tog examen vid Konstfack 2012 belönades jag med Posten Frimärkens stipendium för mitt kandidatarbete Ekuddens Friluftsmuseum som berättar om ruinerna efter Ekuddens gård vid Flatensjön (läs om detta här). För ganska precis ett år sedan hörde Posten (numera PostNord) av sig och undrade om jag ville göra frimärken med bin som motiv, och det ville jag ju förstås, berättar Emmelie.

I arbetet med att ta fram frimärken tar PostNord ofta emot förslag från olika organisationer och förbund, i detta fallet var det Sveriges Biodlares Riksförbund som föreslagit temat – helt rätt i tiden konstaterar Emmelie. Hon har gjort fem inrikesfrimärken och två frimärken för ekonomibrev, ämnena rör sig alltså kring pollineringen, men visar också biodlingen där bikuporna är placerade på en klöveräng och i en äppellund. Det är mycket kunskaper i detaljerna och i bilderna trots det lilla formatet:
– Bin är nämligen inte bara små och gula med svarta ränder. Tittar man noga så ser man att de är håriga och skiftar i olika färger beroende på art. Vissa är nästan helt svarta!

Poststamps_bin_2015_emmelie_golabiewski

Hur gick arbetet till?
– Bilderna är målade i akvarell och föreställer, förutom olika biraser, även några av deras favoritblommor såsom sälg, plommon, maskros, hallon, äpple och klöver. Uppdraget var att visa på binas fantastiska arbetsinsats som pollinatörer, så jag började med att läsa på ordentligt. Jag hade ett roligt och intensivt samarbete med PostNord som är mycket skickliga på att ge feedback.

Emmelie är uppvuxen i Enskededalen och flyttade till Bagarmossen 2007, hon säger att närheten till naturen gör att hon trivs så bra.

Du är den tredje bagisbon som på kort tid fått göra frimärken, hur kommer det sig tror du? (Henning Trollbäck och Daniel Bjugård är de övriga)
– Det är svårt att säga varför det slumpat sig så att Bagis blivit ett frimärkscentrum. Jag har frågat PostNord och enligt dem är det inget uttalat kriterium att frimärkskonstnärerna ska bo i samma förort!

Frida

Bagisbo sedan 2007. Driver till vardags bloggen kurbits.nu, föreläser om gerillaslöjd och förverkligar nu drömmen att agera lokalreporter genom Bagisbloggen.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.